Finland ger Myanmar skuldlättnader

Pressmeddelande 193/2013
12.9.2013

Idag den 12 september beslutade statsrådet att efterskänka en del av Myanmars skulder till Finland. Statsrådets förslag föredras för republikens president den 13 september.

”Skuldlättnaden är en viktig del av Finlands stöd till Myanmars utveckling. Landet är på många sätt på väg i rätt riktning och jag hoppas såklart att det ska fortsätta. Förutom skuldlättnader planerar Finland som bäst också att inleda utvecklingssamarbete med Myanmar. Vi fäster särskild uppmärksamhet vid fredsprocessen och vid att främja god förvaltning och rättstatsutvecklingen”, konstaterar utvecklingsminister Heidi Hautala.

Skuldlättnaden gäller en utvecklingskredit på 25 miljoner mark (ca 4,2 miljoner euro) från 1982 som efterskänks delvis. Det egentliga avtalet kommer att undertecknas i månadsskiftet september-oktober i Naypyidaw i Myanmar.

Avsikten är att efterskänka 50 procent av de räntor och det kapital som förfallit till betalning vid utgången av 2012. Det innebär en efterskänkning på ca 2,5 miljoner euro. Resten av skulden ska återbetalas under 15 år varav de sju första åren är amorteringsfria. Det första efterskänkta beloppet är beaktat i statens tilläggsbudget för 2013. Avsikten är att det följande beloppet ska godkännas av riksdagen i samband med behandlingen av budgeten för 2014.

Bakom beslutet ligger ett samarbetsprotokoll om att omorganisera Myanmars bilaterala utlandsskulder, som Finland undertecknade i den så kallade Parisklubben i januari 2013. Parisklubben är en informell sammaslutning av kreditgivarländer som verkar i samband med Internationella valutafonden och Världsbanken. I klubben kommer fordringsägarna överens om skuldsanering för länder med svårigheter att betala tillbaka sina utlandsskulder.

Myanmar är Asiens nästfattigaste land efter Afghanistan. Särskilt på landsbygden är den extrema fattigdomen utbredd. Våren 2011 började Myanmar en övergång från militärdiktatur mot en demokratisk civilförvaltning och landet håller på att återvända till det internationella samfundet. Trots de demokratiska reformerna och de förbättrade mänskliga rättigheterna finns det fortfarande många problem i landet och det finns ett stort behov av utvecklingssamarbete.

För mera information: minister Hautalas pressattaché Milma Kettunen, tfn 0295 350 921, och inspektör Petri Wanner, enheten för Asien och Oceanien, tfn 0295 350 553