Myanmar: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Vältä kaikkea matkustamistaAjankohtaista
Myanmarin asevoimat julisti 1. helmikuuta 2021 poikkeustilan ja otti vallan. Aikaisemman hallinnon jäseniä ja vastarintaliikkeen kannattajia on pidätetty tai asetettu kotiarestiin. Poliisin ja armeijan läsnäolo ja valvonta kautta maan on lisääntynyt. Puhelin- ja internetyhteyksiä on katkaistu ajoittain, pankkisektori ja julkinen sairaanhoito ovat olleet merkittävissä toimintavaikeuksissa, tavaroiden maahantuonti on hidastunut ja näin ollen joidenkin tuotteiden saatavuus heikentynyt. Valuutan arvo on laskenut ja ruoan sekä polttoaineen hinnat ovat nousseet.
Turvallisuustilanne on merkittävästi heikentynyt vallankaappauksen jälkeen. Laaja kansalaistottelemattomuusliike on sulkenut tai vaikeuttanut monia yhteiskunnan toimintoja (pankit, tavaran maahantuonti, julkiset sairaalat). Väkivaltaisuudet asevoimien vastustajia kohtaan ovat eskaloituneet ja lisäksi vastarintaliikkeen edustajat iskevät asevoimien kohteita vastaan säännöllisesti.
Älä ota tallenteita poliisi- tai sotilashenkilökunnasta, mielenosoituksista tai sotilaskohteista. Maasta poistumisen yhteydessä asevoimien hallinto on ryhtynyt tarkastamaan matkustajien puhelimissa ja/tai tietokoneilla olevaa materiaalia.
Tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Myanmarin tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta (https://finlandabroad.fi/web/mmr/etusivu) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Turvallisuustilanne on säilynyt arvaamattomana vallankaappauksen jälkeen. Turvallisuusjoukkojen otteet asevoimien vastustajia vastaan ovat kiristyneet ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän. Poliisi ja asevoimat ottavat säännöllisesti yhteen vastarintaliikkeiden kanssa, eikä siviiliuhreilta ole vältytty.Tarkista ennen liikkumista mahdollisuuksien mukaan, että suunnitelulla reitilläsi ei ole turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä ja muuta suunnitelmiasi joustavasti tarpeen mukaan. Poistu välittömästi paikalta, jos huomaat turvallisuusuhan. Huomioi myös asevoimien hallinnon asettamat ulkonaliikkumiskiellot, lisääntyneet kotietsinnät ja pidätykset. Vallankaappauksen jäljiltä ulkomaalaisvastaisuus on tiettyjen ryhmien mielenosoituksissa lisääntynyt, joten erityistä varovaisuutta on syytä noudattaa. Myös asevoimia vastustavien tahojen otteet ovat koventuneet, ja käytössä on entistä enemmän voimakeinoja. Todennäköisyys joutua osalliseksi selkkauksiin on kasvanut. Myanmarin matkustusrajoituksia on purettu ja viisuminanto avattu, mikä on aiheuttanut lisäjännitteitä asevoimien hallinnon ja niitä vastustavien tahojen keskuudessa. Selkeästi turisteja kohtaan on toistaiseksi tehty vain yksittäinen isku, mutta niiden esiintymistä jatkossa ei voida poissulkea.
Myanmarissa on esiintynyt viime aikoina lisäksi uskontokuntien välisiä levottomuuksia. Eri puolilla maata saattaa aika ajoin tulla voimaan alueellisia poikkeuksellisia määräyksiä.
Selvitä etukäteen suunnittelemasi matkakohteen tilanne. Useille alueille tarvitaan edelleen erillinen matkustuslupa. Maassa laajemmalti matkustamista aikovia kehotetaan tarkistamaan maan viranomaisilta, missä liikkuminen on sallittua. Konfliktialueilla on huomioitava myös maamiinojen vaara.
Katso luettelo alueista, joille matkailija tarvitsee erillisen matkustusluvan Myanmarin hotelli- ja turismiministeriön verkkosivuilta (englanniksi, https://tourism.gov.mm/traveller-tips/)
Käteisen saatavuus Myanmarissa on erittäin hankalaa. Käteistä on vain harvoin saatavilla automaateista ja paikallisten pankkien toiminta on edelleen rajoittunutta. Asevoimien hallitus on asettanut useita säännöksiä koskien muiden maiden valuuttoja sekä käteisen nostoja.
Erityiset turvallisuusriskit
Joillekin alueille Myanmarissa tarvitaan erityinen matkustuslupa. Ajantasainen luettelo löytyy Myanmarin hotelli- ja turismiministeriön verkkosivuilta (englanniksi, https://tourism.gov.mm/traveller-tips/).
Myanmarissa on viime aikoina esiintynyt yksittäisiä etnisten aseellisten ryhmittymien tekemiä terrori-iskuja ja riski iskuihin jatkuu tulevaisuudessakin. Toistaiseksi iskuja ei ole kohdistettu ulkomaalaisiin tai suosittuihin turistikohteisiin, mutta vaaraa ei voida poissulkea.
Rikollisuus
Myanmarissa ulkomaalaisiin kohdistuneet rikokset ovat harvinaisia, mutta matkailun kasvaessa omaisuusrikokset ovat lisääntymässä. Pienrikollisuus on vallankaappauksen jälkeen ollut nousussa.
Myanmar on maailman suurin oopiumin tuottajamaa ja Shanin osavaltio Aasian suurin synteettisten huumeiden tuotantoalue. Pääosa unikonviljelystä ja oopiumin tuotannosta tapahtuu Shanin osavaltion alueella. Rangaistukset huumausaineiden hallussapidosta ja myynnistä voivat olla erittäin kovia.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Liikenteessä sattuvat onnettomuudet ovat suurin riski matkailijalle Myanmarissa. Suurta varovaisuutta suositellaan, ja varsinkin jalankulkijoiden tulee olla varovaisia katuja ylittäessään. Liikenneonnettomuuden sattuessa on syytä huomioida, että vain tietyt sairaalat ottavat loukkaantuneita hoidettavaksi. Erityisesti sadekaudella toukokuusta lokakuuhun tiet, sillat ja junaraiteet saattavat vaurioitua. Autot ovat usein huonokuntoisia, ja kuskien ajotaito voi olla puutteellinen. Matkusta maanteitse ainoastaan päiväsaikaan.
Maanteitse liikuttaessa on tarpeen huomioida maamiinojen vaara erityisesti maaseudulla konfliktialueilla ja niiden lähistöllä. Maan raja-alueet ovat suurelta osin konfliktialueita, joten maahan saapuminen/poistuminen maateitse tulee suunnitella huolellisesti ja ottaa huomioon mahdolliset aseelliset selkkaukset alueella.
Myanmarissa on runsaasti katvealueita, joilla kännykkä- ja tietoliikenneyhteydet eivät toimi lainkaan. Suomalaisten kännyköiden roaming toimii verkosta riippuen.
Luonnonolot
Myanmarissa esiintyy maanjäristyksiä. Matkustajia kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteissa ja tutustumaan ennalta evakuointireitteihin hotellista tai muusta majoituspaikasta sekä seuraamaan matkanjärjestäjän asiaa koskevia tiedotteita.
Sadekaudella (touko-lokakuu) on syytä varautua hirmumyrskyihin rannikkoalueilla ja maanvyörymiin koko maassa. Maan heikko tie- ja raideliikenneinfrastruktuuri kärsii usein sadekauden aiheuttamista vaurioista. Sadekautta edeltävällä kuumalla kaudella koko maassa on usein laajamittaisia sähkökatkoja. Sähkönjakelussa on katkoja ympäri vuoden.
Säätietoa on saatavilla esimerkiksi kansainväliseltä äärisääolosuhteita seuraavan keskuksen verkkosivuilta (englanniksi, https://severe.worldweather.org/) ja Myanmarin meteorologian ja hydrologian osaston verkkosivuilta (englanniksi, https://www.moezala.gov.mm/).
Terveys
Hygienian taso Myanmarissa on heikko. Katuravintoloissa syömistä ei suositella ja vesijohtovettä ei tule juoda. Vatsatautiin kehotetaan varautumaan esim. lääkkeitä mukaan ottamalla.
Sairaaloiden taso on heikko ja vallankaappauksen myötä julkiset sairaalat ovat käytännössä toimintakyvyttömiä. Yangonissa toimiva thaimaalaisen Samitivej International -sairaalan hallinnoima Parami International Clinic on Myanmarissa asuvien ulkomaalaisten paljon käyttämä sairaala.
Matkustajia suositellaan varustautumaan kuitenkin tarpeellisin omin lääkkein ja ensiaputarvikkein. Passi ja maassaololuvat on syytä pitää mukana kaikkialla maassa. Mahdollinen evakuointi ulkomaille hoitoon voi tapahtua vain, jos passi on mukana.
Myanmarissa on alueita, joilla on normaaliakin suurempi malaria- ja denguekuumeriski.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Myanmarissa voi saada kuolemanrangaistuksen huumeiden valmistuksesta, salakuljetuksesta tai kaupasta. Tuomiot hyvin pienienkin määrien hallussapidosta ovat pitkiä.
Asevoimien hallinto on kieltänyt joidenkin sosiaalisten medioiden käytön (esim. Facebook ja Twitter). VPN:n käyttäminen ei ole sallittua, ja siihen liittyvät rajoitukset voivat muuttua. Laittomista sovelluksista on mahdollista saada rangaistus.
Virastojen ja virkapukuisten henkilöiden, kuten sotilaiden valokuvaaminen on rangaistuksen uhalla kiellettyä.
Maahantulosäännökset
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yhteystiedot
Yangonin-suurlähetystö
Pyay Road, 6 Miles,
Hlaing Township
YANGON
MYANMAR
Bangkokin-suurlähetystö
63 Wireless Road (Witthayu)
Lumpini, Pathumwan
BANGKOK 10330
THAILAND
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].