6.2.2024

Kazakstan: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Ajankohtaista

Viisumivapaa maahantulo on palautettu 1. tammikuuta 2022 alkaen. Kesäkuun 8. päivästä 2022 alkaen Kazakstaniin saavuttaessa matkailijoiden ei tarvitse esittää negatiivista PCR-testitulosta tai todistusta täydestä koronarokotussarjasta. Kazakstan on poistanut covid-liitännäiset maahantulorajoitukset viisumivapaista maista ja maista, joista liikennöi suoria lentoja Kazakstaniin. Suomalaisilta ei näin ollen vaadita enää erillistä maahantulolupaa. Tällä hetkellä maassa ei ole voimassa covid-matkustusrajoituksia jotka soveltuisivat suomalaisiin, mutta ajantasaiset maahantulosäädökset on hyvä varmistaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi Kazakstanin suurlähetystöstä, ennen matkalle lähtöä.

Kazakstanin viranomaisten verkkosivuja ja yhteystietoja:

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

[Konsulipalvelulaki] (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Konsulisuojeludirektiivi] (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Laki matkapalveluyhdistelmistä] (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Kazakstanin turvallisuustilanne on vakaa. Poliittinen tilanne on suhteellisen rauhallinen ja vakaa.

Kazakstanissa liikuttaessa on syytä noudattaa yleistä varovaisuutta ja seurata viranomaistiedotteita. Suuriin väkijoukkoihin ja poliittisiin mielenilmaisuihin ei pidä mennä mukaan.

Poliisin hätänumero on 102.

Erityiset turvallisuusriskit

Matkustaminen Kiinan rajan lähelle tai sotilasalueiden läheisyyteen edellyttää etukäteen hankittavia erityislupia.

Kielitaidottoman ja/tai aluetta tuntemattoman on syrjäseuduille matkustaessaan suositeltavaa hankkia paikallinen opas.

Maastossa liikuttaessa on noudatettava varovaisuutta ja huolehdittava, että tarvittavat luvat ovat kunnossa.

Rikollisuus

Liikkumista pimeään aikaan, varsinkin yksin, tulee välttää.

Yleisimpiä turisteihin kohdistuvia rikoksia ovat taskuvarkaudet ja pahoinpitelyt. Suurin osa ulkomaalaisiin kohdistuvista rikoksista sattuu matkailijoiden suosimien hotellien läheisyydessä sekä paikallisilla markkinoilla. Ryöstöjä on tapahtunut esimerkiksi Atyraun ja Aktaun alueiden ulkomaalaisyhteisöissä. Rahat ja arvoesineet kannattaa pitää poissa näkyvistä.

Rikolliset saattavat esiintyä poliiseina. Poliisin on aina osoitettava henkilöllisyytensä. Kaikista väärinkäytöksistä on syytä ilmoittaa viranomaisille. Myös oikeat poliisit saattavat yrittää sakottaa turisteja rahastusmielessä esimerkiksi tekaistujen tieliikennerikkomusten nojalla. Korruptio on muutenkin yleistä maassa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Autot ja tiestö ovat Kazakstanissa usein huonokuntoisia. Turvavöiden käyttö etupenkeillä on pakollista ja poliisi valvoo tätä huolella. Takapenkeillä ei usein kuitenkaan ole turvavöitä tai niitä ei käytetä. Liikennesääntöjä ei ylipäätänsä aina noudateta, ja ylinopeudet ovat yleisiä.

Huoltoasemia on maanteillä melko harvassa, joten pidemmälle matkalle lähdettäessä polttoainetta kannattaa ottaa mukaan riittävä määrä, myös varakanistereihin. Polttoainetta on hyvä ostaa vain tunnetuilta huoltoasemaketjuilta myytävän polttoaineen laadun epätasaisuudesta johtuen.

Ajamista öiseen aikaan kannattaa välttää. Useimmissa taajamissa vain pääkadut ovat valaistuja. Talvisin tienpinnat ovat usein vaarallisen liukkaita, ja talvella kaupunkien ulkopuolisia teitä voidaan sulkea lumimyrskyn tai kovan tuulen vuoksi.

Yksityisautojen käyttöä takseina kannattaa välttää. Virallistenkin taksien kanssa kannattaa sopia matkan hinta jo etukäteen ongelmien välttämiseksi. Julkiset kulkuvälineet ovat melko turvallisia. Astanassa ja Almatyssa suurin osa paikallisbusseista on melko uusia ja ne kulkevat säännöllisesti. Bussit ovat usein hyvin täysiä, ja niissä saattaa liikkua taskuvarkaita.

Junalla matkustaminen on yleisesti ottaen turvallista ja suosittua, ja junakalusto on melko luotettavaa. Yksin matkustavien naisten kehotetaan kuitenkin harkitsemaan yöjunilla matkustamista, sillä junissa on sattunut joitakin häirintätapauksia.

Paikallisten lentokoneiden kunto vaihtelee, ja on suositeltavaa tarkastaa paikallisen lentoyhtiön kaluston kunto jo matkaa suunniteltaessa. Osoitteesta https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/search_en(Linkki toiselle web-sivustolle.) voi tarkistaa päivitetyn listan lentoyhtiöistä, joille EU on asettanut lentokiellon tai -rajoituksia unionin alueelle.

Luonnonolot

Kazakstan on maanjäristysherkkää aluetta, ja lieviä maanjäristyksiä on tapahtunut erityisesti maan kaakkoisosissa.

Etelä-Kazakstanissa (Shymkentin alueella) tulvii yleensä lumen sulamisen aikoihin. Tulvat voivat olla hyvin voimakkaita.

Talvella ilmanlaatu Astanassa ja Almatyssa on usein heikko lämmittämiseen käytettävän kivihiilen polton ja autojen pakokaasujen takia.

Terveys

Yleisesti ottaen terveydenhoidon ja hygienian taso ei vastaa länsimaista. Pienemmille paikkakunnille matkustettaessa on hyvä ottaa mukaan omia lääkintävälineitä. Myös lääkkeistä saattaa olla pulaa.

Hätätilanteessa ambulanssin soittaminen päivystävään yleiseen sairaalaan tapahtuu numerosta 103. Paikallisten sairaaloiden käyttöä kannattaa kuitenkin harkita.

Metsäiselle ja vuoristoalueelle etenkin alkukesän kuukausina matkustettaessa tulee ottaa huomioon puutiaisten välittämä puutiaisaivotulehdus. Maassa esiintyy myös tuberkuloosia ja HI-virusta. Etelä-Kazakstanissa on tavattu muutama tapaus Krimin-Kongon verenvuotokuumetta ja maaseudulla on ollut borrelioositapauksia.

Vatsatautien ja ruokamyrkytyksen välttämiseksi etenkin kesäkuukausina tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan ruokia ja juomia valmistettaessa. Matkailijan on syytä käyttää vain pullotettua vettä. Mikäli on turvauduttava vesijohtoveteen, vesi kannattaa keittää ennen sen käyttämistä.

Matkailijalla on hyvä olla laaja matkavakuutus, joka kattaa myös lentokone-evakuoinnin Suomeen vakavan sairaus- tai onnettomuustapauksen yhteydessä. Monet sairaalat eivät joko hyväksy kansainvälisiä matkavakuutuksia lainkaan tai hyväksyvät ainoastaan tietyt vakuutusyhtiöt. Maksaminen kansainvälisilla luottokorteilla ei ole mahdollista kaikissa sairaaloissa, jolloin maksu täytyy hoitaa paikallisella käteisvaluutalla (tenge). Selvitä ennen matkalle lähtöä omasta vakuutusyhtiöstäsi, mihin klinikkaan Kazakstanissa sinun tulee hätätapauksessa ottaa yhteyttä.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
[Maailman terveysjärjestö WHO] (http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Euroopan tartuntatautivirasto] (http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Maan lait ja käytännöt

Huumeiden käytöstä, salakuljetuksesta tai hallussapidosta seuraa kovia rangaistuksia.

Homoseksuaalinen kanssakäyminen ei ole rangaistavaa, mutta se ei edelleenkään ole laajalti hyväksyttyä.

Yli kuukauden kestävää maassa oleskelua varten viranomaisille on toimitettava todistus HIV-negatiivisuudesta.

Joidenkin kohteiden, kuten armeijan rakennusten ja niiden ympäristön, raja-alueiden ja eräiden hallinnollisten rakennusten valokuvaaminen on rajoitettua. Rajoituksista ei aina ilmoiteta kyltein.

Passi tai lähetystön varmistama kopio passista ja viisumista on pidettävä koko ajan mukana. Passiton henkilö voidaan pidättää. Ilmoita lähimmälle poliisiasemalle, jos passisi katoaa ja pyydä kopio ilmoituksesta tai mahdollisesta tutkinta-asiakirjasta. Toimita poliisiasemalta saatu kopio Suomen suurlähetystöön Astanassa, joka voi myöntää matkustusasiakirjan kotimatkaa varten. Matkalle kannattaa ottaa mukaan muutama passivalokuva hätätilanteiden varalta.

Maahantulosäännökset

Kazakstanilla on Suomessa suurlähetystö. Sen yhteystiedot voit tarkistaa osoitteesta Kazakstanin suurlähetystö https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa-helsinki(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].