Uusi ministerineuvos esittäytyy

Vastikään New Delhiin jalkautunut ministerineuvoksemme Erik af Hällström esittäytyy ja kertoo ensivaikutelmiaan työstä ja arjesta Intiassa.

”Ainakaan sinulla ei tule olemaan Intiassa tylsää”. Tämä oli erään diplomaattikollegan arvio, kun ensimmäisinä viikkoina Delhissä suoritin kohteliaisuuskäyntejä toisten maiden edustustoihin.  Kollegoilla näytti olevan paljon töitä: kaikki vakuuttivat, että heillä on kova ambitio Intian suhteen.

Intia on tärkeä ja sen tärkeys tulee kasvamaan entisestään – tämän takia täällä on syytä olla paikalla edistämässä Suomen kansallista etua. Tämän ovat useimmat maat havainneet. New Delhi onkin merkittävä diplomatian keskus. 155 maalla on New Delhissä suurlähetystö ja 38 kansainvälistä järjestöä on edustautunut maassa.

Suurlähetystöjen eräänä tunnusmerkkinä on, että siellä lähetetyt ihmiset vaihtuvat säännöllisesti. Virkamiesten tavoitteena on aina hoitaa siirrot niin sujuvasti kuin mahdollista siten, että toiminnan laatu ei heikenny. Vuoden 2018 siirtojen yhteydessä Suomen New Delhin suurlähetystöön tuli viisi uutta lähetettyä suomalaista, jotka kaikki asettuivat asumaan Raili ja Reima Pietilän suunnittelemalle compound-alueelle. Suurlähetystöalueen vuosia kestänyt kunnostaminen on juuri valmistumassa.

Tätä kirjoittaessani olen itse ollut uudessa asemapaikassani neljä viikkoa. Tutustumis- ja asettautumisvaihe on vielä meneillään.  New Delhiä voidaan pitää vihreänä, puistomaisena kaupunkina. Täällä on lämmintä ja melko kosteaa. Liikenne on vilkasta, kadut täyttyvät usein eri tyyppisistä ajoneuvoista ja sekaan tunkeutuvat myös eläimet ja jalankulkijat. Intialaiset ovat yleisesti ottaen kohteliaita ja sydämellisiä.

Minkälainen on sitten tyypillinen ministerineuvoksen työpäivä Suomen suurlähetystössä? Työtehtävät voidaan karkeasti jakaa kahteen osaan: on edustettava Suomea Intiassa ja toisaalta raportoitava Suomeen mitä asemamaassa tapahtuu. Suomen edustamiseen ei kuulu kuitenkaan ainoastaan politikkaa ja taloutta, vaan on hyvä tietää jotain myös kulttuurista, urheilusta, tieteestä ja taiteesta. Suomen kansallisen edun edistäminen voi merkitä myös Suomen kansalaisen auttamista tai tiedusteluihin vastaamista.

Mitä raportointiin Suomeen tulee, niin nyrkkisääntönä on raportoida sellaisista kysymyksistä, joilla on merkitystä Suomelle. Hallinnollisten asioiden valmistelu kuuluu yleensä suurlähetystön kakkosvirkamiehen eli täällä New Delhissä ministerineuvoksen työnkuvaan. Tähän aikaan vuodesta suunnitellaan lähetystön ensi vuoden budjettia ja toimintaa.

Suurlähetystön virkamiehenä työskenteleminen olisi tylsää ilman jatkuvia kontakteja muiden tahojen kanssa. Uskon myös, että raportoinnin laatu paranee jos raportin taustalla on useita lähteitä.

Itse olen viimeksi ulkoasiainhallinnossa työskennellyt YK-kysymysten parissa. Olen hoitanut ihmisoikeuskysymyksiä, asevalvontaa ja Afrikkaa. Olen ollut ulkomaan komennuksilla Brasiiliassa, Genevessä ja Haagissa. Etelä-Aasia on omalta osaltani uusi haaste.

Intia ja Suomi ovat yllättävän läheisiä maita: matka suoralla lennolla taittuu kuudessa ja puolessa tunnissa. Työskentelemmekin sen eteen, että yhteydet vielä lisääntyvät. Vierailuja, vientiä ja investointeja – mutta myös kulttuuria ja turismia. On toki olemassa paljon yhteyksiä ilman suurlähetystön roolia eikä meitä tarvita kaikkeen. Mutta kun meitä tarvitaan, olemme täällä teitä varten.