Oleskelulupa Suomeen

Jos haluat oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, tarvitset oleskeluluvan. New Delhin -suurlähetystön maahantuloasioiden asiakaspalvelua ja ajanvarausta hoitaa VFS Globalin palvelukeskus.

Näin haet oleskelulupaa

 1. Voit hakea oleskelulupaa Suomeen, jos sinulla on työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa. Hae oleskelulupaa ennen kuin tulet Suomeen.
 2. EU:n viisumisääntöjen mukaan Schengen-viisumin myöntämisen edellytyksenä on muun muassa se, että henkilö poistuu Schengen-alueelta ennen viisumin voimassaolon päättymistä. Siksi viisumia ei voida myöntää henkilölle, joka tulisi Suomeen hakemaan oleskelulupaa tai odottamaan päätöstä vireillä olevassa oleskelulupa-asiassa. Tämä koskee myös Suomen kansalaisten perheenjäseniä.
 3. Vain sinä itse voit laittaa hakemuksen vireille.
 4. Hae oleskelulupaa sähköisesti osoitteessa enterfinland.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) tai paperihakemuksella Maahanmuuttovirastosta.(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)
 5. Valitse oikea hakemuslomake sen perusteella miksi tulet Suomeen (työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa).
 6. Täytä oleskelulupahakemus huolellisesti. Huolehdi, että liitteet ovat oikeat.
 7. Kun olet täyttänyt hakemuksen, varaa aika VFS Globalin palvelukeskuksesta tunnistautumista ja biometristen tunnisteiden (allekirjoitus, valokuva, sormenjäljet) jättämistä varten.
 8. Suomen edustusto tai VFS Globalin palvelukeskus saattaa sijaita toisessa maassa kuin missä itse olet. Varaudu siihen, että voit joutua hakemaan viisumia kyseiseen maahan.
 9. Mene edustustoon tai palvelukeskukseen, tunnistaudu ja maksa oleskelulupahakemuksesta perittävä maksu sekä mahdollinen palvelumaksu. Maksua ei palauteta, vaikka perut hakemuksesi tai saat kielteisen päätöksen.
 10. Seuraa käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa, jos olet tehnyt hakemuksen Enter Finland -järjestelmässä. Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä ja voit saada kutsun haastatteluun.
 11. Hakemuksen käsittely vie aikaa. Odota rauhassa. Jonot ovat usein pitkiä, mutta jokainen hakemus käsitellään.
 12. Sinulle ilmoitetaan, kun päätös on valmis.
 13. Jos saat myönteisen päätöksen, valmis oleskelulupakorttisi toimitetaan samaan paikkaan, mihin jätit hakemuksen. Kielteinen päätös tarkoittaa, ettei sinulla katsottu olevan riittäviä perusteita oleskelulupaan.

Lisätietoja oleskelulupahakemuksesta saat Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).  

Oleskelulupakortin katoaminen

Jos olet viisumivelvollisen maan kansalainen, sinun on ensisijaisesti haettava ensimmäistä oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta palataksesi Suomeen, vaikka sinulla olisi voimassa oleva oleskelulupa. Jatkolupahakemusta ei voi jättää edustustoon. Tähän tarkoitukseen ei voida lähtökohtaisesti myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty.

Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi. Jos edustusto ei myönnä viisumia, sinun on siis haettava oleskelulupaa voidaksesi palata Suomeen.

Vanhentunut oleskelulupa

Hae uutta oleskelulupaa Suomen ulkomaanedustustosta. Tähän tarkoitukseen ei voida myöntää viisumia, sillä Schengen-säännöstön mukainen paluuehto ei täyty. Viisumi voidaan myöntää ainoastaan viisumisäännöstön tarkoittamissa tilanteissa, kuten vakavassa humanitaarisessa tilanteessa – ei esimerkiksi hakijan kiireen, lentolipun menetyksen tai oleskeluluvan hinnan vuoksi.

Jos edustusto ei voi myöntää viisumia viisumisäännösten mukaisesti, sinun on haettava oleskelulupaa ennen Suomeen palaamistasi.

Mistä haet oleskelulupaa?

Suurlähetystön maahantuloasioiden asiakaspalvelua ja ajanvarausta hoitaa VFS Globalin palvelukeskus.

Varaa aika palvelukeskuksesta

Osoite

Finland Application Centre for Visas and Residence Permits
Shivaji Stadium Metro Station, Mezzanine Level
Baba Kharak Singh Marg, Connaught Place
New Delhi - 110001

Maanantai–torstai klo 9–16

Miten varaan perhesidekuulemisen tai muun oleskelulupahakemukseen liittyvän kuulemisen?

Tavallisesti VFS varaa oleskelulupahakijalle kuulemisajan hakemuksen jättämisen yhteydessä. Mikäli sinua on erikseen pyydetty varaamaan kuulemisaika tai saapumaan kuultavaksi suurlähetystöön, varaa aika VFS:ltä puhelimitse tai sähköpostitse.

Kuulemisaikoja ei tule varata VFS:n verkkosivuilta! Verkkovaraus on tarkoitettu vain viisumi- tai oleskelulupahakemuksen jättämiselle. Mikäli sinut kutsutaan erikseen kuultavaksi, on hakemuksesi jo onnistuneesti vireillä.

Miten hoidan asiakirjojen legalisoinnin oleskelulupahakemuksia varten?

Katso ohjeet: asiakirjan laillistaminen