Suurlähetystön tilat

Suurlähetystö on kuin keskelle Intiaa ajautunut suomalainen saari, jonka läpäisee intialaisen tilan henki. Se on poikkeuksellinen yhdistelmä intialaista ja suomalaista oivallusta ja materiaa.

 

Kuva: Randhir Singh

Arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä voittivat kansallisen arkkitehtuurikilpailun Suomen Delhin-suurlähetystöstä vuonna 1963. Voittanut suunnitelma toteutettiin kuitenkin vasta 1980-luvulla; lähetystö otettiin käyttöön vuonna 1986. Suurlähetystö rakennettiin intialaisvoimin, suomalaisohjauksessa.

Antaessaan ensimmäisen palkinnon Pietilöiden ehdotukselle, joka kantoi nimeä "Lumi puhuu vuorilla", palkintolautakunta antoi kiitosta sen esteettiselle ainutlaatuisuudelle vastapainona pelkän rationaalisen täydellisyyden tavoittelulle. Suomen suurlähetystö New Delhissä oli yksi Pietilöiden suurimmista projekteista, yhdessä SUomen tasavallan presidentin virka-asunto Mäntyniemen sekä Tampereen pääkirjasto Metson kanssa.

Talven kauneutta keskellä Delhiä

Kuva: Randhir Singh

Suurlähetystön arkkitehtuurin keskiössä ovat ulkokattojen muodot, jotka luovat ilmasta katsottuna suorastaan veistoksellisen vaikutelman. Arkkitehdit ottivat muotokieleen vaikutteita Kuusamon ja Posion välissä sijaitsevasta Kitkajärvestä, jonka rannoilla, lahdissa ja niemissä jääkausi kampasi graniittikerrostumat yhdensuuntaisiksi uurteiksi. Epäsäännölliset katkelmalliset räystäslinjat muistuttavat veistoksia, joita luonto luo jäähän talvipakkasella.

Juuri tämä on Suomea ja Intiaa yhdistävä tekijä suurlähetystön arkkitehtuurissa. "Talven taide" toimii hämmästyttävän samalla tavalla niin Himalajan rinteillä kuin Pohjolassakin.

Suomen suurlähetystö mainitaan usein Delhin kauneimpien suurlähetystöjen joukossa. Se koostuu suurlähettilään residenssistä (kuvissa), kansliasta, viisumi- ja konsulitoimistosta, Business Finlandin tiloista, henkilökunnan asunnoista sekä suomalaisesta saunasta.

Suomalaista designia parhaimmillaan

Kuva: Randhir Singh

Residenssin sisustuksen suunnitteli Antti Nurmesniemi, ja sen aulassa olevan suuren keraamisen reliefin Rut Bryk. Puutarhasta ja maisemoinnista vastasi Maj-Lis Rosenbröijer. Suomalaisen designin legendana tunnettu Nurmesniemi oli vastuussa suurlähetystöä varten valmistettujen huonekalujen suunnittelusta sekä Reima Pietilän kiintokalusteluonnosten toteuttamisesta varsinaisiksi kalusteiksi.

Suurlähetystön uniikit lamput ovat myös Nurmesniemen käsialaa. Suomalaisen design-brändi Artekin huonekaluja on sijoitettu suurlähetystön tiloihin. Suurlähettilään residenssissä esillä oleva taide puolestaan on Valtion taideteostoimikunnalta, ja koostuu abstrakteista maalauksista ja grafiikanlehdistä lukuisilta suomalaisilta taiteilijoilta 1960-luvulta lähtien.

Kuva: Randhir Singh

Moderni muutosprojekti

Vuosien 2013 ja 2018 välillä edustusto peruskorjattiin suomalaisen Arkkitehtitoimisto ALA:n johdolla. Remontti tuli tarpeeseen erityisesti New Delhin haastavan ilmaston vuoksi, ja myös muita päivityksiä 1980-luvulta kaivattiin: uudet turvallisuusjärjestelmät, parannellut työskentely- ja asumisolosuhteet sekä taloudellisemmat energiajärjestelmät olivat kaikki tärkeitä tavoitteita peruskorjaukselle.

Suurlähetystön uudelleenavajaisia juhlittiin yhdessä satayksivuotiaan Suomen itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien kanssa talvella 2018.