Indiens handelsminister Anand Sharma till Finland

Pressmeddelande 91/2010
23.3.2010

Indiens handels- och industriminister Anand Sharma besöker Finland den 25-26 mars på inbjudan av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen. Ministrarna diskuterar aktuella internationella ekonomiska frågor och främjande av handelsförbindelser mellan Finland och Indien.

I samband med besöket undertecknar Finland och Indien ett nytt avtal om ekonomiskt samarbete. Avtalet innehåller bestämmelser bland annat om utbyte av information om hur ekonomin och handeln utvecklas och om lagar och föreskrifter som påverkar det ekonomiska samarbetet. Syftet med avtalet är också att underlätta expert- och affärsbesök och att främja gemensamma affärsmöjligheter i tredjeländer.

Minister Sharma träffar även statsminister Matti Vanhanen och näringsminister Mauri Pekkarinen och besöker Finlands Näringsliv. Sharma åtföljs av en företagsdelegation på cirka 12 personer.

Handeln mellan Finland och Indien har ökat kraftigt på 2000-talet. Indien är Finlands fjärde största handelspartner i Asien efter Kina, Japan och Sydkorea. År 2009 uppgick värdet på exporten till 450 miljoner euro och på importen till 230 miljoner euro. Den ekonomiska nedgången återspeglades kraftigt i handelsutbytet år 2009. Exportens värde sjönk med 15 procent medan importens värde steg med 5 procent.

Intresset för Indien har ökat kraftigt i Finland. Orsaken har varit den starka indiska ekonomiska tillväxten, som gjort landet intressant som handelspartner och investeringsmål. De finländska företagens möjligheter ligger inom telekommunikation, miljöteknologi, hälsovård, infrastruktur, byggnads- och skogsindustrin och energibranschen inklusive civilt kärnenergisamarbete.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 09 1605 6171 eller 040 753 4375, och ambassadrådet Sanna Halinen, tfn 040 563 8691
 

kauppa