FinNode-verkosto laajenee Intiaan

FinNode-verkosto laajenee ensi vuoden alussa Intiaan. Intian kanssa tehtävä yhteistyö on lisääntynyt voimakkaasti yritysten lisäksi myös tutkimuksessa. FinNode-verkosto toimii tällä hetkellä Kiinassa, Japanissa, USAssa sekä Venäjällä. FinNode yhdistää Suomen ja suomalaiset yritykset globaaliin innovaatioverkostoon.  Järjestelmä tukee innovaatio-järjestelmämme kansainvälistymistä ja tuottaa uusia avauksia suomalaiselle innovaatiotoiminnalle.

FinNode - askeleen edellä -seminaari kokosi 23.11. yli sata osallistujaa keskustelemaan FinNode-yhteistyön ajankohtaisista asioista.

Tilaisuudessa osastopäällikkö Petri Peltonen TEM:stä painotti FinNode-verkoston merkitystä integroiduttaessa vahvemmin mukaan maailman johtaviin innovaatiokeskittymiin. Aktiivinen osallistuminen ja tarjoutuvien mahdollisuuksien hyödyntäminen vahvistavat Suomen kilpailukykyä. FinNode-verkoston keskeinen rooli on innovaatiotoiminnan muutossignaalien havainnointi ja analysointi suomalaisen innovaatioympäristön käyttöön.

Finpron toimitusjohtaja Kari Häyrinen korosti alustuksessaan ennakoinnin merkitystä kilpailuedun luomisessa. Tilaisuudessa kerrottiin myös FinNode-signaalisessioista, jotka ovat yksi väline tuoda maailmalta signaaleja Suomeen, herättää keskustelua ja tukea verkostojen syntymistä. Evocativi Oy:n toimitusjohtaja Eero Tervo kertoi tilaisuudessa signaalisessioiden jälkeen syntyneestä oululaisesta 3D-klusterista, jonka tavoitteena on parantaa pienten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia yhdistämällä osaaminen ja innovaatiot vientihankkeissa. Seminaarialustukset ja FinNode-johtajien paneelikeskustelu ovat seurattavissa osoitteessa www.finnode.fi.
 

FinNoden tehtävä ja tavoitteet

Innovaatiot ovat talouskasvun keskeinen käyttövoima. Edellytyksenä innovaatioiden syntymiselle on laaja ja toimiva globaali yhteistyöverkosto, kyky yhdistää erilaista osaamista, aktiivisuus vaikuttamisessa ja toiminnassa sekä edelläkävijyys. FinNode yhdistää Suomen ja suomalaiset yritykset globaaliin innovaatioverkostoon.
FinNode on globaalisti toimiva suomalaista kilpailukykyä edistävä innovaatioverkosto. FinNode tukee innovaatiojärjestelmämme kansainvälistymistä ja tuottaa uusia avauksia suomalaiselle innovaatiotoiminnalle.
 

FinNode-verkosto toimii Suomen innovaatiojärjestelmän ikkunana asemamaissa sekä innovaatiotoimijoiden verkottumisen tukena. Verkoston keskeisiä tehtäviä ovat ennakointi, FinNode-hankkeet sekä tiedon jalkauttaminen Suomeen muun muassa FinNode-signaalisessioiden välityksellä. Suomalaiset toimijat voivat tehostaa resurssien käyttöä ja toiminnan vaikuttavuutta suunnittelemalla ja toteuttamalla kansainvälistä toimintaa yhteistuumin aikaisempaa tiiviimmin FinNode-verkoston piirissä.

Ennakoinnin (innovation watch) kautta Suomeen tuodaan varhaisia signaaleja herättämään keskustelua muutoksista ja avautuvista mahdollisuuksista. FinNode-hankkeet pureutuvat maailmalla havaittuihin mielenkiintoisiin ilmiöihin ja analysoivat niiden merkitystä suomalaisesta näkökulmasta. FinNode-signaalisessiot haastavat yrityskentän ja tutkimusmaailman keskusteluun maailmalla havaituista muutossignaaleista ja hyödyntämään ne liiketoimintamahdollisuuksina. FinNode-toiminta tavoittaa yritykset ja muut loppuasiakkaat kansallisten verkostojen ja ohjelmien kautta (esim. SHOK, OSKE, ELY). FinNode ei palvele yksittäisiä yrityksiä kuin poikkeuksellisesti.
 

FinNode-verkoston muodostavat Finpro, Tekes, TEM ja UM yhteistyössä Sitran, VTT:n, Suomen Akatemian, EK:n, ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.

Lisätietoja FinNode-toiminnasta:
www.finnode.fi (Linkki toiselle web-sivustolle.)