Lintuinfluenssatilanteesta Unkarissa

Unkarin ensimmäiset lintuinfluenssan virustyyppi H5N1 -tapaukset on todettu helmikuussa Etelä-Unkarissa löydetyistä joutsenista Euroopan union laboratoriossa Iso-Britanniassa suoritettujen kokeiden jälkeen. Unkarin viranomaiset ovat vahvistaneet, että helmikuun alussa Etelä-Unkarissa Bács-Kiskun -läänin Nagybaracskan kylässä 250 km Budapestistä etelään löydetyissä joutsenissa oli ihmiselle vaarallinen lintuinfluenssan H5N1 -virustyyppi.

Unkarin hallitus ei määrännyt tapahtuneen johdosta uusia toimenpiteitä, koska viranomaisten mukaan voimassa olevat varotoimenpiteet takaavat väestön turvallisuuden. Muualtakin Unkarista on löydetty kuolleita villilintuja, joiden epäillään kantavan H5N1 -lintuinfluenssavirusta.

Viranomaiset ovat varautuneet mahdolliseen influenssapandemiaan; pandemiasuunnitelma on tehty, rokotetta on kehitetty, mutta täsmärokotteen valmistusta ei ole vielä aloitettu. Unkari ei ole asettanut matkustamista koskevia rajoituksia lintuinfluenssa-alueelle. Viranomaiset pyytävät kansalaisia soittamaan ilmaiseen hallinnon palvelunumeroon 189 ja ilmoittamaan löytämistään kuolleista linnuista.

Kaakkois-Aasiassa vuoden 2003 lopussa puhjennut ja edelleen alueen linnuissa leviävä H5N1-lintuinfluenssaepidemia on lisännyt maailmanlaajuisen influenssapandemian uhkaa. H5N1-lintuinfluenssan leviäminen Eurooppaan ei sinänsä lisää pandemian uhkaa. WHO on toistuvasti varoittanut, että nyt linnuista ihmiseen huonosti tarttuva H5N1-virus voi muuntua ihmisestä ihmiseen helposti tarttuvaksi muodoksi, mikä on pandemian syntymisen edellytys.

Suurlähetystö seuraa tiiviisti lintuinfluenssan kehittymistä ja erityisesti Unkarin viranomaisten toimenpiteitä ja terveysviranomaisten kansalaisille antamia toimenpidesuosituksia, jotka suurlähetystö pyrkii välittämään edelleen kotisivuillaan. Unkarisssa tiedotuksesta ja käytännön toimenpiteistä vastaa Kansanterveysvirasto (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat), jonka kotisivut www.antsz.hu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) palvelevat kuitenkin toistaiseksi vain unkariksi.





Kansanterveyslaitos(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

World Health Organization:(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomen suurlähetystö (avautuu uuteen ikkunaan)