Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Ranskassa koronavirusepidemian vuoksi määrättyjä rajoituksia on lievennetty asteittain 11.5. alkaen, mutta virus liikkuu maassa edelleen aktiivisesti. Ranskaan saa matkustaa vain, jos siihen on hyväksyttävä syy. Maahan saapuvien ulkomaalaisten tulee esittää todistus matkan syystä. Suomesta tulevilla ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin. Suomen konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella.

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan nyt matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan nyt matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa. Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään matkustamista ulkomaille ja noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla.

Jos sinun on välttämätöntä matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi. Tee matkustusilmoitus myös, jos olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Ilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestitse. Lisäksi voit tehdä matkustusilmoituksen matkalla olevan läheisesi puolesta.

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on sekä millä alueilla nämä ovat.

Ranskaan saa matkustaa vain, jos siihen on hyväksyttävä syy. Maahan saapuvilta vaaditaan todistus matkan tarkoituksesta. Todistus tulee tarvittaessa esittää sekä lentoyhtiölle että rajaviranomaisille. Todistuksen voi ladata sisäministeriön verkkosivulta englanniksi tai ranskaksi. Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi myös Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Lisätietoa: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Karanteeni (14 pv) on pakollinen:

 • Ranskan merentakaisille alueille saapuville (esim. Martinique, Guadeloupe, La Réunion, Ranskan polynesia).
 • Henkilöille, joilla on koronavirustaudin oireita.

Vapaaehtoisen karanteenin osalta Ranska noudattaa vastavuoroisuutta eli jos tietty EU-maa vaatii Ranskasta saapuvia jäämään karanteeniin, vaatii Ranska vastavuoroisesti kyseisestä maasta saapuvia jäämään vapaaehtoiseen 14 päivän eristykseen. Toistaiseksi tämä karanteenimääräys koskee lentoteitse Espanjasta saapuvia. Määräys ei kuitenkaan koske oireettomia läpikulkumatkalla olevia matkailijoita. 

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole tällä hetkellä velvoitetta jäädä karanteeniin

Lisätietoa: Ranskan viranomaisten englanninkielinen tiedote koskien maahantuloa ja karanteenimääräyksiä

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Ranskassa koronavirustartuntoja on todettu runsaasti eri puolilla maata. Terveydenhoitojärjestelmään kohdistuu erityisen paljon paineita Koillis- ja Pohjois-Ranskassa sekä Pariisin alueella.

Lisätietoa tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus ja terveysviranomaisten verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Koronavirusepidemian takia määrättyjä rajoituksia on Ranskassa lievennetty asteittain 11.5. alkaen. Ranska on jaettu tautitilanteen ja sairaalakapasiteetin perusteella punaisiin (Pariisin alue sekä Pohjois- ja Koillis-Ranska) ja vihreisiin alueisiin (maan muut osat). Punaisilla alueilla on voimassa tiukemmat rajoitukset kuin vihreillä. Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja ohjeista:

 • Kaupat, kampaamot, kirjastot ja muut lähipalvelut ovat auki, mutta asiakasmääriä rajoitetaan ja useissa liikkeissä asiakkailta edellytetään esimerkiksi hengityssuojan ja käsidesin käyttöä.
 • Ravintolat, baarit, elokuvateatterit sekä muut tapahtumapaikat pysyvät kiinni ainakin kesäkuun alkuun saakka. Monista ravintoloista voi joko noutaa ruokaa tai tilata sitä kotiinkuljetettuna.
 • Nähtävyydet ja museot: osa pienistä museoista on auki, isommat pysyvät edelleen kiinni.
 • Hotellit: osa hotelleista on kiinni ja osa palvelee vain liikematkustajia. Mikäli tarvitset majoitusta, ota suoraan yhteyttä hotelliin ja tarkista tilanne.
 • Kokoontumiset ja yleisötapahtumat: Yli 10 henkilön kokoontumiset - myös sukulaisten tai ystävien kesken - on kielletty. Isot yleisötapahtumat on peruttu ainakin heinäkuun puoliväliin saakka.
 • Julkinen liikenne toimii edelleen pääosin harvennetusti, mutta vuoroja lisätään jatkuvasti. Julkisissa kulkuvälineissä hengityssuojan käyttö on pakollista. Pariisin alueella ruuhka-aikana liikkumiseen tarvitaan joko työnantajan tai muu todistus liikkumisen syystä. Todistuksen voi ladata aluehallinnon verkkosivulta.
 • Liikkuminen maan sisällä: liikkuminen 100 km:n säteellä kotoa ja oman maakunnan alueella on sallittua. Tätä pidempiin matkoihin vaaditaan erillinen todistus matkan syystä. Todistuksen voi ladata sisäministeriön verkkosivulta. Määräyksen noudattamatta jättämisestä voi saada sakot.
 • Rajaliikenne: Ranskan ja naapurimaiden rajat eivät ole kiinni, mutta rajan yli sallitaan lähinnä välttämätön liikkuminen, esim. työssäkäynti.
 • Lentokentät: Pariisissa lentoliikennettä palvelee tällä hetkellä ainoastaan Charles de Gaullen kenttä. Orlyn lentokenttä on toistaiseksi suljettu kaupalliselta lentoliikenteeltä.
 • Hengityssuojia voi ostaa monista apteekeista ja ruokakaupoista.

Ranskassa matkustaessasi:

 • Noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti.
 • Vältä lähikontakteja.
 • Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Mahdolliset terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin.

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita:

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

 • Mikäli koet taudin oireita (kuume, yskä, hengitysvaikeuksia), ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.
 • Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  
 • Lisätietoa koronaviruksen aiheuttamasta taudista saat numerosta 0800 130 000.

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee edelleen sähköpostitse konsulaatti.par(at)formin.fi sekä maanantaista perjantaihin klo 14-16 seuraavissa numeroissa: +33 (0)1 44 18 19 28 ja +33 (0)1 44 18 19 27.

Suurlähetystön henkilökunta työskentelee pääosin etänä. Tavoitat heidät suorista puhelinnumeroista ja sähköpostilla. Katso tarkemmat tiedot Yhteystiedot-sivulta.

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomen rajaliikennettä on rajoitettu 19.3.2020 alkaen. Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka, opiskelupaikka Suomessa). Ulkomailta saapuvia kehotetaan jäämään 14 päiväksi eristykseen.

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. Suurlähetystö voi myös pyydettäessä lähettää paluumatkalla oleville matkailijoille matkan tarkoituksen vahvistavan kirjeen. Voit pyytää kirjettä sähköpostitse konsulaatista: konsulaatti.par(at)formin.fi.

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

 

koronavirukset