Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Ranskassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto yöaikaan. Suomesta saa matkustaa Ranskaan. Rokottamattomien tulee esittää todistus negatiivisesta koronatestistä.

Päivitetty 17.6.2021

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa.

Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamistaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. 

Suomesta voi matkustaa Ranskaan. EU-maista saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Ranskaan saapumiseen riittää normaalien matkustusasiakirjojen ohella todistus koronarokotuksesta. Hyväksytyt rokotevalmisteet ovat Janssen, Pfizer, Moderna ja Astra Zeneca. Henkilö katsotaan rokotetuksi, kun yhdestä Janssen-annoksesta on kulunut 28 vuorokautta tai toisesta Pfizer-, Moderna- tai Astra Zeneca -rokotteesta on kulunut 14 vuorokautta. Koronan sairastaneille riittää yksi rokoteannos, josta on kulunut 14 vuorokautta.

Suomesta saapuvilta rokottamattomiksi katsotuilta matkailijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta PCR- tai antigeenitestistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen lähtöä. Määräys koskee yli 11-vuotiaita.

Lisäksi kaikkien matkailijoiden tulee esittää kirjallinen todistus, jonka lomakepohjan voi ladata Ranskan sisäministeriön verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Määräys koskee myös alle 11-vuotiaita. 

Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Muista tehdä matkustusilmoitus

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitusLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan). Tee matkustusilmoitus myös silloin, kun olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Voit tehdä matkustusilmoituksen myös matkalla olevan läheisesi puolesta. Ilmoituksen voi tehdä lisäksi tekstiviestitse. 

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.

Ranskassa matkustaessasi

 • ota huomioon toistaiseksi voimassa olevat liikkumisrajoitukset
 • noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti
 • vältä lähikontakteja ja noudata turvavälejä
 • muista hengityssuojain
 • varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita

Lisätietoja: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin. 

Jos suunnittelet matkustamista Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältäLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Koronavirus leviää Ranskassa kaikissa ikäryhmissä. 

Tarkempia viranomaistiedotteita tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ja terveysviranomaistenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Tautitilanteen kehittyessä rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Seuraa paikallisviranomaisten tiedotusta ja ohjeita.

Hengityssuojan käyttö on pakollista tietyissä ulkotiloissa ja yleisötiloissa.

Koko maassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto kello 23 ja 6 välillä. Ulkona saa liikkua yöaikaan vain välttämättömän syyn nojalla ja lupakaavakkeen kanssa. Kiellon rikkomisesta annetaan ensimmäisellä kerralla 135 euron sakko. Hyväksyvät syytLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) on lueteltu lupakaavakkeessa. 

Englannin- ja ranskankieliset lupakaavakkeet löytyvät Ranskan sisäministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ja TousAntiCovid-sovelluksen kautta. Myös käsin kirjoitettu todistus on laillinen. Kaavake täytetään joka kerta erikseen. Muista päiväys, alkamisaika sekä allekirjoitus.

Lisäksi Ranskassa on voimassa muita rajoitustoimia. Viimeisin rajoitustilanne kannattaa tarkastaa paikallisviranomaisilta tai joukkoviestimistä. Muun muassa sanomalehti Le MondeLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) ylläpitää hyvää yhteenvetoa. 

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

Mikäli koet koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriinLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan), joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.

Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee ensisijaisesti arkisin sähköpostitse osoitteessa konsulaatti.par(a)formin.fi

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa).

Tarkista paluuseen liittyvät viranomaissuositukset esimerkiksi karanteenin suhteen THL:n verkkosivultaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. 

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivullaan.

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)