Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Terveysviranomaiset luonnehtivat tilannetta vakavaksi. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa Pariisin lisäksi laajalti Ranskassa klo 21-06 välisenä aikana. Hengityssuojan käyttö on pakollista niin ulko- kuin sisätiloissa eri puolilla maata. Määräykset vaihtelevat alueittain, ja ajankohtaiset rajoitukset tulee tarkistaa paikallisviranomaisilta. Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Suomesta tulevilla ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin.

Päivitetty 23.10.2020

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa.

Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Poikkeuksena suositukseen ovat maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset. Ranska ei lukeudu näihin poikkeusmaihin.

Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia. 

Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Maahan saapuvilta ei vaadita todistusta matkan syystä. Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi. Tee matkustusilmoitus myös, jos olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Ilmoituksen voi tehdä niin ikään tekstiviestitse. Lisäksi voit tehdä matkustusilmoituksen matkalla olevan läheisesi puolesta.

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen KPA-10(a)formin.fi.

Ranskassa matkustaessasi:

 • Noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti.
 • Vältä lähikontakteja ja noudata 1-2 metrin turvavälejä.
 • Muista hengityssuojain.
 • Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Mahdolliset terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. 

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita:

Lisätietoa: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin

Jos matkustat Ranskaan EU-alueen ulkopuolelta, katso lisätietoja matkustusmääräyksistä täältä.

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Terveysviranomaiset luonnehtivat tilannetta huolestuttavaksi. Koronavirus leviää voimakkaasti Ranskassa kaikissa ikäryhmissä. 

Tarkempia viranomaistiedotteita tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen ja terveysviranomaisten verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Ulkonaliikkumiskielto (couvre-feu) on voimassa Pariisin alueen (Ile-de-France) lisäksi laajalti Ranskassa:  Liikkuminen ulkona ilman hyväksyttävää syytä on kielletty iltayhdeksästä aamukuuteen sakon uhalla. Kaupat, ravintolat ja muut palvelut sulkevat ovensa viimeistään klo 21.

Hengityssuojan käyttö on pakollista monissa kaupungeissa. Maskipakko on voimassa esimerkiksi Pariisissa kaikissa julkisissa ulko- ja sisätiloissa, ml. julkiset kulkuvälineet sekä asiakkaita vastaanottavat sisätilat kuten kaupat, kauppakeskukset, hotellit, ravintolat, kirjastot ja museot. Kaupungit saavat määrätä hengityssuojapakosta itse.

Myös useat muut rajoitukset ovat kaupunki- tai aluekohtaisia. 

Tautitilanteen kehittyessä nopeasti rajoitukset saattavat muuttua lyhyellä varoitusajalla. Tuoreimmat tiedot on hyvä tarkistaa paikallisista viranomaislähteistä. Pariisia koskevat rajoitukset löytyvät täältä

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

Mikäli koet koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.

Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee sähköpostitse osoitteessa konsulaatti.par(a)formin.fi sekä maanantaista perjantaihin klo 14-16 seuraavissa numeroissa: +33 (0)1 44 18 19 28 ja +33 (0)1 44 18 19 27.

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa).

Tarkista paluuseen liittyvät viranomaissuositukset esimerkiksi karanteenin suhteen THL:n verkkosivulta

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. 

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivullaan.

Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta