Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusuutiset Ranskassa

Koronavirusepidemian takia määrätyt rajoitukset on Ranskassa pääosin purettu. Lähikontakteja tulee edelleen kuitenkin välttää, ja hengityssuojan käyttö on pakollista julkisissa kulkuvälineissä, asiakkaita vastaanottavissa sisätiloissa sekä vilkkailla alueilla kaupunkien keskustoissa. Ranskaan saa matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Suomesta tulevilla ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin.

Päivitetty 27.7.2020

Alta löydät vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

 1. Voiko Ranskaan nyt matkustaa?
 2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?
 3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?
 4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?
 5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?
 6. Palveleeko Suomen konsulaatti?
 7. Pääseekö suomalainen matkustamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?
 8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?
 9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

1. Voiko Ranskaan nyt matkustaa?

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa. Ulkoministeriö kehottaa edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille ja noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla.

Jos aiot matkustaa Ranskaan, muista tehdä matkustusilmoitus: www.matkustusilmoitus.fi. Tee matkustusilmoitus myös, jos olet jo matkalla Ranskassa tai asut maassa väliaikaisesti. Ilmoituksen voi tehdä myös tekstiviestitse. Lisäksi voit tehdä matkustusilmoituksen matkalla olevan läheisesi puolesta.

Matkustusilmoituksen tehneille voidaan lähettää tietoa tekstiviestitse ja sähköpostitse. Matkustusilmoitus on ainoa keino ulkoministeriölle ja Suomen suurlähetystölle tietää, kuinka paljon suomalaisia matkailijoita Ranskassa on sekä millä alueilla nämä ovat.

Maanantaista 15.6. alkaen Ranskaan on saanut matkustaa vapaasti muista EU- ja Schengen-alueen maista. Maahan saapuvilta ei vaadita enää todistusta matkan syystä. Lisätietoa ulkomaalaisten saapumisesta Ranskaan löydät englanniksi myös Ranskan ulkoministeriön verkkosivuilta.

Hengityssuojan käyttö on pakollista julkisten kulkuvälineiden lisäksi myös asiakkaita vastaanottavissa sisätiloissa (kaupat, kauppakeskukset, hotellit, ravintolat, kirjastot ja museot) ja ulkona kaupunkien vilkkailla kaduilla ja turistikeskuksissa. Kaupungit saavat itse määrätä hengityssuojapakon, seuraathan viranomaisten ohjeita. Hengityssuojan käyttöohje Pariisissa löytyy täältä

Lisätietoa: Ulkoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta

2. Pitääkö Ranskaan saapuessa jäädä karanteeniin?

Karanteeni (14 pv) on pakollinen:

 • Ranskan merentakaisille alueille saapuville (esim. Martinique, Guadeloupe, La Réunion, Ranskan polynesia).
 • Henkilöille, joilla on koronavirustaudin oireita.

Vapaaehtoisen karanteenin osalta Ranska noudattaa vastavuoroisuutta eli jos tietty EU-maa vaatii Ranskasta saapuvia jäämään karanteeniin, vaatii Ranska vastavuoroisesti kyseisestä maasta saapuvia jäämään vapaaehtoiseen 14 päivän eristykseen. Toistaiseksi tämä karanteenimääräys koskee ainoastaan Iso-Britanniasta saapuvia sekä lentoteitse Espanjasta saapuvia. Määräys ei koske oireettomia läpikulkumatkalla olevia matkailijoita. Jos matkusut Ranskaan EU-alueen ulkoipuolelta, katso listätietoja matkustusmääräyksistä täältä.

Suomesta Manner-Ranskaan saapuvilla oireettomilla henkilöillä ei ole velvoitetta jäädä karanteeniin

3. Millainen on koronavirustilanne Ranskassa?

Ranskassa koronavirustartuntoja on kevään ja kesän mittaan todettu runsaasti eri puolilla maata. Terveydenhoitojärjestelmään on kohdistunut erityisen paljon paineita Koillis- ja Pohjois-Ranskassa sekä Pariisin alueella. Epidemian leviäminen on hidastunut merkittävästi, mutta lomakauden alettua hieman nousussa joillakin alueilla.

Lisätietoa tautitilanteesta löydät Ranskan hallituksen https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus ja terveysviranomaisten verkkosivuilta. 

4. Millaiset rajoitustoimet ja ohjeet ovat Ranskassa tällä hetkellä voimassa?

Koronavirusepidemian takia määrättyjä rajoituksia on Ranskassa lievennetty asteittain 11.5. alkaen. Rajoitusten purun 2. vaihe käynnistyi 2.6.

Ranska on jaettu tautitilanteen ja sairaalakapasiteetin perusteella vihreisiin (koko Manner-Ranska) ja oransseihin (Ranskan Guyana ja Mayotte) alueisiin. Pariisin ulkopuolella suuri osa rajoituksista on purettu 2.6. alkaen, Pariisin alueella 15.6. alkaen. Tietoa voimassa olevista rajoituksista ja ohjeista:

 • Kaupat, kampaamot, kirjastot ja muut lähipalvelut ovat auki, mutta asiakasmääriä rajoitetaan ja liikkeissä asiakkailta edellytetään hengityssuojan ja käsidesin käyttöä.
 • Ravintolat ja kahvilat Pariisin ulkopuolella ovat saaneet avata ovensa 2.6. alkaen, Pariisin alueella 15.6. alkaen. Ravintoloiden asiakasmääriä rajoitetaan lähikontaktien välttämiseksi. Monista ravintoloista voi joko noutaa ruokaa tai tilata sitä kotiinkuljetettuna.
 • Nähtävyydet ja museot ovat saaneet avata ovensa koko maassa 2.6. alkaen. Kaikki museot eivät kuitenkaan ole vielä auki, ja avoinna olevissa yleisömääriä rajoitetaan. Vierailijoilta edellytetään hengityssuojan käyttöä.
 • Puistot, luontoalueet, meren- ja järvien rannat ovat auki koko maassa. Joissakin lomakohteissa rantojen aukioloa on ryhdytty rajoittamaan.
 • Uimahallit, liikuntapaikat, huvipuistot ja teatterit ovat saaneet avata ovensa Pariisin alueen ulkopuolella 2.6., Pariisin alueella 22.6. Yleisömääriä rajoitetaan.
 • Elokuvateatterit ovat avautuneet koko maassa 22.6.
 • Yökerhot pysyvät toistaiseksi kiinni.
 • Hotellit: osa hotelleista on kiinni ja osa palvelee vain liikematkustajia. Mikäli tarvitset majoitusta, ota suoraan yhteyttä hotelliin ja tarkista tilanne.
 • Kokoontumiset ja yleisötapahtumat: Yli 10 henkilön kokoontumiset julkisilla paikoilla on kielletty. Isoja kokoontumisia sisätiloissa kehotetaan välttämään. Useat isot yleisötapahtumat on peruttu elokuulta. 
 • Julkinen liikenne toimii normaalisti. Julkisissa kulkuvälineissä hengityssuojan käyttö on pakollista.
 • Liikkuminen maan sisällä: kaikki liikkuminen Ranskan sisällä sallittu ilman rajoituksia.
 • Hengityssuojia voi ostaa monista apteekeista ja ruokakaupoista.

Ranskassa matkustaessasi:

 • Noudata tarkkaa hygieniaa, pese kädet usein ja huolellisesti.
 • Vältä lähikontakteja.
 • Muista hengityssuojain.
 • Varaa matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa. Mahdolliset terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin.

Seuraa viranomaisten tiedotusta ja ohjeita:

5. Mitä minun tulee tehdä, jos sairastun Ranskassa ja epäilen koronavirustartuntaa?

 • Mikäli koet taudin oireita (kuume, yskä, hengitysvaikeuksia), ota yhteyttä paikalliseen yleislääkäriin, joka voi arvioida terveydentilasi joko paikan päällä tai tarvittaessa videoyhteyden välityksellä.
 • Mikäli hengitysvaikeudet tai muut oireet pahenevat, soita hätänumeroon 15.  
 • Lisätietoa koronaviruksen aiheuttamasta taudista saat numerosta 0800 130 000.

6. Palveleeko Suomen konsulaatti?

Koronavirustilanteen takia konsulaatti ottaa vastaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Konsulaatti palvelee edelleen sähköpostitse konsulaatti.par(at)formin.fi sekä maanantaista perjantaihin klo 14-16 seuraavissa numeroissa: +33 (0)1 44 18 19 28 ja +33 (0)1 44 18 19 27.

7. Pääseekö suomalainen palaamaan Suomeen matkustusrajoituksista huolimatta?

Suomeen voivat palata Suomen kansalaiset samoin kuin maassa pysyvästi asuvat (pysyvä osoite, työpaikka, opiskelupaikka Suomessa). Ranskasta sekä monista muista saapuvia kehotetaan jäämään 14 päivän omaehtoiseen karanteeniin.

8. Voiko autolla ajaa Euroopan halki palatakseen Suomeen?

EU-maat sallivat pääsääntöisesti läpikulun, jos on kotimatkalla Suomeen. Tarkista ajankohtaiset säännöt kunkin maan viranomaisilta. Matkan voi todistaa matkalipulla tai osoitetiedoin. Suurlähetystö voi myös pyydettäessä lähettää paluumatkalla oleville matkailijoille matkan tarkoituksen vahvistavan kirjeen. Voit pyytää kirjettä sähköpostitse konsulaatista: konsulaatti.par(at)formin.fi.

9. Mistä löydän tietoa Suomen koronavirustilanteesta?

Suomessa THL seuraa muun muassa Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Lue lisää:

Valtioneuvoston kanslia: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: Ajankohtaista koronaviruksesta