Vinkkejä onnistuneeseen Tallinnan matkaan

Matkustaessa Viroon Suomen kansalaisella pitää olla mukana passi tai suomalainen henkilökortti.

Kuva: Jani Suominen
Näkymä Suomen suurlähetystöstä

Ennen matkaa

  • Tarkista, että matkustusasiakirjasi on voimassa. Viroon matkustaessa täytyy jokaisella Suomen kansalaisella olla mukana passi tai Suomen poliisin myöntämä henkilökortti (ajokortti ja kela-kortti eivät ole matkustusasiakirjoja). Riittää, että matkustusasiakirja on voimassa matkan ajan.
  • Hanki KELAsta eurooppalainen sairaanhoitokortti yllättäviä sairaustapauksia varten.  Kortti on ilmainen ja todistaa tarvittaessa oikeutesi saada välttämätöntä sairaanhoitoa.
  • Tarkista, että matkavakuutuksesi on voimassa ja vakuutuskortti mukana
  • Varmista, että puhelinliittymäsi toimii myös ulkomailla
  • Jätä kotiin kaikki kortit, joita et matkan aikana tarvitse.  Ota itsellesi talteen luottokorttiesi numerot sekä puhelinnumerot, joihin katoamisesta voi ilmoittaa: https://www.korttiturvallisuus.fi/Apua/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
  • Matkustusilmoituksella voit antaa matka- ja yhteystietosi ulkoministeriölle hätätapausten ja kriisitilanteiden varalta: https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkalla

  • Varo taskuvarkaita. Taskuvarkaat toimivat erityisesti vanhassa kaupungissa ja ruuhkaisissa paikoissa. Taskuvarkaille helppoja kohteita on myös liian humaltuneet turistit. Älä jätä omaisuuttasi vartioimatta ja lompakkoa ei kannata pitää takataskussa.
  • Ole huolellinen valitessasi taksia. Virossa jokainen taksiyhtiö määrittelee omat hintansa. Hinnaston tulee olla nähtävissä taksin sivuikkunassa auton ulkopuolelta sekä auton sisällä kojelaudalla. Kuljettajan on pyydettäessä ilmoitettava matkan arvioitu hinta etukäteen.
  • Polkupyörätaksien (riksataksien) kanssa tulee sopia hinta etukäteen ja kattaako se yhden vai useamman matkustajan.
  • Mikäli myöhästyit laivasta, eikä sinulla ole rahaa uuteen paluulippuun, soita sukulaiselle tai ystävälle Suomeen ja pyydä, että hän ostaisi sinulle paluulipun. Jos sinulla ei ole puhelinta käytettävissä, voit tulla konsuliasioiden yksikköön arkipäivinä tiistaista torstaihin klo 9-12 ja 13-15 sekä maanantaisin ja perjantaisin klo 9-12,  josta otamme yhteyttä nimeämääsi henkilöön Suomessa paluulipun hankkimiseksi.
  • Huolehdi mahdollisuuksien mukaan, että matkaseurueesi kaikki jäsenet pääsevät turvallisesti kotimaahan.
  • Mikäli joudut rikoksen uhriksi, ota yhteyttä Viron poliisiin.
    Tallinnan keskusta-alueen poliisiasema on auki  ma – pe klo 8:00 – 19:00 ja sijaitsee osoitteessa Kolde puiestee 65, puh. +372 612 3000. Jos tarvitset heti apua tai poliisiasema ei ole auki, niin soita hätänumeroon 112.

On suositeltavaa tehdä ilmoitus tapahtuneesta. Oheisesta linkistä löydät ohjeet ja suomenkielisen lomakkeen: https://www2.politsei.ee/en/nouanded/kannatanule/esita-avaldus.dot(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lomakkeen voit lähettää osoitteeseen Põhja prefektuur, Pärnu mnt 139, 15028 Tallinn, Estonia.

Jollei ole mahdollisuutta tehdä ilmoitusta Virossa, voi sen tehdä kotimaassa paikallispoliisille, josta se välitetään poliisiviranomaisten toimesta Viroon.

Matkan jälkeen

  • Viron poliisi lähettää haltuun saamansa suomalaisten löytötavarat konsuliyksikköön. Kadotetut passit, henkilökortit ja ajokortit - eli viralliset asiakirjat - toimitamme asiakirjan myöntäneelle viranomaiselle Suomeen. Muita löytötavaroita emme valitettavasti voi kuitenkaan Suomeen toimittaa, vaan ne tulisi noutaa Tallinnasta. Löytötavaroita voi tiedustella suurlähetystön konsuliyksiköstä, puh. +372 6103 200 tai sähköpostitse: [email protected].

Yhteystietomme

Suomen suurlähetystön konsuliasioiden yksikkö
Pikk jalg 14, 15180 Tallinna                             
Puhelin: +372 6103 304, +372 6103 240
Sähköposti: [email protected]


Vastaanottoajat: tiistai-torstai klo 9-12 ja 13-15 sekä maanantai ja perjantai klo 9-12.

Virka-ajan ulkopuolella hädänalaisia Suomen kansalaisia auttaa Suomen ulkoministeriön päivystyskeskus:  +358 9 160 55555.