Viisumivapaata matkailua Suomeen 20 vuotta

Tänä vuonna vietetään Suomen ja Viron viisumivapauden kahta juhlavuotta. Toukokuun alussa tulee kuluneeksi 20 vuotta Suomen ja Viron viisumivapauden palauttamisesta. Ensimmäisen kerran Suomen ja Viron viisumivapaus alkoi kuitenkin jo 90 vuotta sitten. Silloin se päättyi miehitykseen.

Viisumivapauden 20-vuotispäivää juhlistetaan 1.5.2017 Tallinnassa Liivalaialla entisen lähetystörakennuksen edessä klo 13 alkaen muodostamalla uudelleen viisumijono. Myös yleisöä kutsutaan jonottamaan.

Viisumijono Suomen lähetystön edessä Liivalaia-kadulla 31.7.1991 – Kuva: Peeter Langovits.

Viisumivapauden palauttaminen 20 vuotta sitten oli tärkeä merkkipaalu Suomen ja Viron suhteissa. Kanssakäyminen tiivistyi nopeasti, vaikka rajatarkastukset säilyivät vielä 10 vuotta, aina vuoteen 2007, jolloin Schengen-alue laajeni Viroon.

20 vuotta sitten viisumivapaa matkailu avautui samalla kaikkiin Pohjoismaihin.

Neuvostoliitto lievensi 1980-luvun lopulla matkustusrajoituksia, ja halu päästä vapaaseen Suomeen oli valtava. Pitkät jonot Suomen konsulaatin edessä Sütisten tiellä Mustamäellä ja Liivalaia-kadulla ovat syöpyneet virolaisten muistiin.

- Paine oli kova, teimme viisumeja noin 500:n päivävauhtia. Halu päästä Suomeen oli paljon suurempi mihin Suomi oli varautunut. Töihin oli joskus vaikea päästä väkijoukon läpi, muistelee 1989-1991 viisumivirkailijana toiminut Hannu Arhinmäki, joka toimii nyt suurlähetystön taloudellisena neuvonantajana.

Suomi rahoitti Viron passirekisterin perustamista

Viisumivapauden palauttaminen vaatii pitkiä neuvotteluja. Virolaiset esittivät julkisuudessa epäilyjä, että Suomi jarruttaa tahallaan neuvotteluja. Siitä ei kuitenkaan ollut kyse.

- Esteet olivat teknisiä. Viisumivapaus edellytti ajanmukaista passirekisteriä, koneluettavia passeja, varastettujen passien rekisteriä, rikollisten palauttamissäädöksiä ja ajanmukaista pakolaislainsäädäntöä, toteaa Suomen Tallinnan-suurlähettiläs Kirsti Narinen. Hän toimi tuolloin lähetystöneuvoksena ja oli mukana viisumivapausneuvotteluissa.

Viron passirekisterin luominen oli tärkeä etappi kohti viisumivapautta. Suomi tuki sen perustamista neljällä miljoonalla markalla.

Tallinnan konsulipalvelupiste oli perustettu jo vuonna 1969 Mustamäelle palvelemaan lähinnä Viru-hotellin suomalaisrakentajia. Se kuului virallisesti tuolloin Leningradin pääkonsulinviraston alaisuuteen. Aluksi konsulipisteeseen tuli henkilökunta Leningradista kerran kuussa.

Vuonna 1986 myönnettiin vain muutamia satoja viisumeja, vuonna 1989 jo 45 000 hakijalle. Pääosa oli ensikertalaisia matkustajia. Konsulaatti muutti 1990 isompiin tiloihin Liivalaialle, mutta jonot pysyivät pitkinä. Vuonna 1993 myönnettiin Tallinnan ja Tarton konsulaateista noin 120 000 viisumia. Määrä pysyi tällä tasolla viisumivapauteen asti, vaikka Suomi myönsi yhä enemmän monikertaviisumeja.

”Voi yksinkertaisesti astua laivaan ja matkustaa”

Kun viisumivapaus tuli voimaan ensimmäisen kerran 90 vuotta sitten, myös silloin matkailu moninkertaistui, oman aikansa mitoissa.  Viisumivapaus alkoi 1.6.1927. ”Viisumivapaus viisinkertaisti Suomen-matkat”, uutisoi sanomalehti Kaja 8.7.1927.

20 vuotta sitten silloinen Viron sisäministeri Riivo Sinijärv ennusti (Postimees 28.4.1997), että viisumivapaus muuttaa ihmisten ajattelutapaa.

- Voi yksinkertaisesti vain astua laivaan ja matkustaa. Se on jotain, mitä emme ole saaneet Virossa tehdä vuoden 1940 jälkeen. Se on suuri muutos ajattelutapaan, totesi Sinijärv tuolloin.

Nyt arki on muuttanut ministerin ennustuksen todeksi. Rajanylityksiä on noin yhdeksän miljoonaa vuodessa. Moni kulkee edestakaisin useita kertoja, joten yksittäisten matkantekijöiden määrää on mahdoton edes laskea. Turismitilastot ottavat huomioon vain yöpymiset majoituslaitoksissa, mutta iso osa matkoista on toistuvaa työssäkäyntiä. Maiden välinen raja hämärtyy arjessa.

Viisumivapauden 20-vuotispäivää juhlistetaan 1.5.2017 osoitteessa Liivalaia 12 alkaen klo 13. Entisen lähetystörakennuksen eteen muodostetaan vapaaehtoisista vielä kerran viisumijono, katsotaan vanhoja valokuvia ja nautitaan tuon ajan suosikkijuomaa Mehukattia. Samalla paljastetaan kyltti sen kunniaksi, että Suomen edustusto toimi rakennuksessa.

Suurlähetystö kutsuu kaikkia kiinnostuneita liittymään viisumijonoon!

Lisätiedot:
Hannele Valkeeniemi, lehdistöneuvos, [email protected], + 372 5118548

1. 5 -tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/439589516408545/(Linkki toiselle web-sivustolle.)