Utrikesminister Valtonen deltar i ett samnordiskt ministerbesök i Nigeria och Ghana

Syftet med besöket är att stärka de politiska relationerna och handelsrelationerna med de centrala länderna i Västafrika.

Under resan den 12–14 augusti träffar utrikesministern tillsammans med representanter för de andra nordiska länderna bland annat Nigerias president Bola Ahmed Tinubu och utrikesminister Yusuf Maitama Tuggar samt Ghanas president Nana Akufo-Addo och utrikesminister Shirley Ayorkor Botchwey. I båda länderna ordnas möten även med frivilligorganisationer och representanter för nordiska företag. Under mötena diskuteras global säkerhet och multilateralt samarbete, handel och investeringar, klimatförändringarna och den gröna omställningen samt regionala säkerhetsfrågor och utveckling i Västafrika.

”De afrikanska länderna spelar en viktig roll i den internationella politiken och deras handelsekonomiska betydelse har ökat ytterligare. Genom att samarbeta med länder som Nigeria och Ghana kan vi göra betydande framsteg när det gäller till exempel att hantera globala säkerhetsutmaningar och bekämpa klimatförändringarna. Jag ser också potential för alla parter i fördjupade handelsrelationer mellan våra länder. Till exempel finländska företag kan erbjuda många olika tjänster, produkter och innovationer som kan bidra till att främja digitaliseringen och den gröna omställningen i länderna”, säger minister Elina Valtonen.

Alla de nordiska länderna vill fördjupa samarbetet med sina afrikanska partner. Samarbetet främjas förutom vid det samnordiska besöket också bland annat vid de nordiska och afrikanska ländernas årliga utrikesministermöten. Det senaste mötet hölls i Köpenhamn i Danmark den 2 maj 2024.

Mer information

  • Matias Pajula, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 571
  • Anna Rautvuori, teamledare, Väst- och Centralafrika, enheten för norra och västra Afrika, tfn +358 29 5350 157
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].