Utrikesminister Tuomioja betonade globaliseringen, människors säkerhet och kvinnors rättigheter inför människorättskommissionen

Pressmeddelande 67/2004
17.3.2004


"Nyttan av globaliseringen bör fördelas jämnt. Ofta är det de som har det sämst ställt som får lida. Kvinnornas rättigheter är i många fall de som är mest hotade." Detta konstaterade utrikesminister Tuomioja då han höll Finlands inlägg vid det sextionde sammanträdet för FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève i dag.

FN:s centrala organ för mänskliga rättigheter, kommissionen för mänskliga rättigheter, sammanträdde under innevarande vecka till sitt sextionde sammanträde, som varar sex veckor. Under denna tid behandlar kommissionen ett stort antal tematiska och landsvisa initiativ om främjande av mänskliga rättigheter.

Utrikesminister Tuomioja hänvisade till den rapport som utgivits av ILO:s världskommission för den sociala dimensionen av globaliseringen, där president Tarja Halonen var en av ordförandena, samt till Helsingforsprocessen, som inrättats på initiativ av Finland. Dessa är exempel på att även svåra saker kan behandlas genom en öppen dialog, konstaterade Tuomioja.

Utrikesminister Tuomioja påpekade att bland annat svaga stater, marginaliseringen av minoriteter och brotten mot barnens rättigheter äventyrar säkerheten och stabiliteten i samhällen. Ofta förvärras situationen av tillgången på handeldvapen och minister Tuomioja konstaterade att Finland stöder införandet av principer för internationell vapenexport.

Våld mot kvinnor bör under inga omständigheter tillåtas utan bör entydigt förbjudas i lagstiftning och praxis, betonade minister Tuomioja. Till exempel genom hedersmord, familjevåld och stympning av flickors könsorgan bryts alltjämt mot alltför många kvinnors och flickors rättigheter. Människohandeln är ett växande problem på olika håll i världen, även i Finlands närområde, och det behövs kraftigare åtgärder på olika nivåer, sade han.

Arbetet för en rättvisare globalisering bör inledas från de grundläggande frågorna. Rättsstaten, god förvaltningssed och öppenhet är i nyckelställning. De som gjort sig skyldiga till brott mot de mänskliga rättigheterna bör alltid ställas till svars för sina gärningar. Minister Tuomioja påpekade att den internationella brottmålsdomstolen nu inlett sin verksamhet och är ett viktigt led i motståndet mot straffriheten. Det huvudsakliga ansvaret för genomförandet av de mänskliga rättigheterna innehas dock av staterna.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Marianne Huusko-Lamponen, mobiltfn 040 569 6235.













FN
mänskliga rättigheter