Tuomioja: Utvidgningen av Nato odramatisk


Utrikesminister Erkki Tuomioja (sdp) anser fortfarande att den sannolika utvidgningen av Nato österut inte är en viktig fråga i Finlands säkerhetspolitik.
- Den verkar bli ganska odramatisk, den vållar inga problem för Finland, och förutsätter inte heller några konklusioner om vår ställning, konstaterade Tuomioja i Helsingfors på lördagen.
- Större betydelse har däremot utvecklingen av relationerna mellan Ryssland och Nato, samt om det fattas några beslut om att utöka Natos uppgifter och verksamhetsområde. Hittills har beslutet att tillämpa artikel fem som ett svar på terrorattackerna i september inte haft någon praktisk betydelse, påpekade Tuomioja.
Tuomioja deltog på lördagen i sdp:s seminarium i Helsingfors. Tuomiojas tal, som behandlade aktuella globala frågor lästes upp av hans specialmedarbetare Tarja Kantola. Tuomioja är förkyld och har tappat rösten, men kunde ändå svara på frågor.

Tuomioja berörde i sitt tal bland annat terrorattackernas inverkan på USA:s roll i det internationella samarbetet.
- Det är önskvärt att amerikanerna som en följd av attackerna öppet skulle ställa in sig på ett mångcentrerat samarbete, konstaterade Tuomioja.
Tuomioja påminde om att USA ännu inte på nytt har anslutit sig till någon av de förhandlingsprocesser och avtal som landet under början av Bushs regeringsperiod slingrade sig ur.
- Klimatförändringsavtalet framskrider, men utan USA, trots att var och en förstår att det land som står för en fjärdedel av hela världens utsläpp av växthusgaser hellre förr än senare borde gå med i avtalet.
Tuomioja påpekade att också avtalet om den internationella domstolen framskrider, vilket är viktigt ur det internationella rättsväsendets synpunkt. USA står ändå fortfarande utanför avtalet och har tvärtom grundat egna slutna domstolar för att döma personer som misstänks för terrorism, kritiserade Tuomioja.
Enligt honom är ett av de mest skrämmande hotbilderna att massförstörelsevapen skall spridas allmänt och hamna i händerna på terrorister.
- Därför är det speciellt svårt att förstå USA, som fortfarande motsätter sig avtal som ingåtts för att hindra att biologiska vapen sprids, konstaterade Tuomioja. (FNB)











Tuomiojas tal på SDP:s seminarium (på finska)

krishantering
utrikes- och säkerhetspolitik