Utrikesminister Soini till utrikesrådet i Bryssel

Europeiska unionens råd för utrikes frågor sammanträder i Bryssel den 19 mars. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet.

På dagordningen står läget i Ukraina, Syrien och Iran. Utöver dessa tidigare fastställda ärenden kommer giftattacken i Storbritannien mot Sergej Skripal och Julia Skripal att vara ett viktigt samtalsämne. Finland fördömer användningen av giftiga kemikalier som vapen i alla situationer, oberoende av vem som står bakom, och har uttryckt sitt stöd för Storbritannien.

I diskussionen om Ukraina ska utrikesministrarna behandla konflikten i östra Ukraina och hur landets interna reformer framskrider. Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin deltar i ett informellt frukostmöte i samband med utrikesrådet. Finland uppmuntrar Ukraina att fortsätta genomföra reformerna och stöder initiativen för att lösa konflikten i östra Ukraina. Det är fyra år sedan Rysslands illegala annektering av Krim och med anledning av det kommer EU-staterna med ett gemensamt uttalande inför utrikesrådets möte.

Utrikesministrarna ska diskutera det aktuella läget i Syrien inför den planerade konferensen om Syrien i april. Den humanitära situationen i landet är katastrofal. Finland framhåller vikten av att FN:s säkerhetsråds resolution 2401 om eldupphör genomförs i sin helhet och ger sitt fulla stöd till FN:s och organisationens särskilda sändebud Staffan de Misturas arbete för att lösa konflikten.

I diskussionen om Iran fördjupar sig utrikesministrarna i kärnteknikavtalet (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPA). Som en part i avtalet stöder EU ett fortsatt effektivt genomförande av kärnteknikavtalet.

Under ett informellt lunchmöte i samband med utrikesrådet diskuterar ministrarna med Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha om säkerhetsläget på Koreahalvön och om landets kontakter till Nordkorea. Finland stöder Sydkoreas insatser för att inleda en politisk dialog på hög nivå med Nordkorea.

Ytterligare information: Riikka Taivassalo, utrikesminister Soinis specialmedarbetare, tfn +358 295 351 960, och Sari Rautio, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 534

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].