Ulkoministeri Erkki Tuomioja Nato-kokouksiin Madridiin


Madridissa järjestetään 3. ja 4. kesäkuuta Naton neuvoston ulkoministerikokous, EU-Nato-ulkoministerikokous sekä Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston (EAPC) ulkoministerikokous. Myös Nato-Venäjä sekä Nato-Ukraina-neuvostot kokoontuvat Madridissa. Suomesta Madridiin matkustavat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja alivaltiosihteeri Jaakko Laajava.

Naton neuvoston 3. kesäkuuta pidettävän kokouksen tavoitteena on vahvistaa uudelleen tärkeimmät Prahan marraskuisessa huippukokouksessa tehdyt poliittiset päätökset sekä arvioida niitä tuloksia, joita päätösten toimeenpanossa tähän mennessä on saavutettu. Asialistalla ovat keskeisinä aiheina terrorismin ja uusien uhkien vastainen toiminta sekä Naton sisäinen uudistuminen, mukaanlukien liittokunnan voimavarakysymykset ja Naton laajentuminen. Naton neuvosto keskittynee uuden konsensuksen löytämiseen Irakin sodan jälkeisessä tilanteessa. Konkreettista päätöstä edellyttää Naton tuki Irakissa aloitettavaan vakauttamisoperaatioon osallistuvalle Puolalle. Esille noussee myös Afganistanin ISAF-operaation jatko, kun Nato ryhtyy vetämään YK:n valtuuttamaa ISAF-operaatiota.

EU-Nato-kokouksessa 3. kesäkuuta käsitellään liittokunnan ja unionin välisiä ajankohtaisia kysymyksiä tilanteessa, jossa EU:n ja Naton väliset pysyvät yhteistyöjärjestelyt (niinsanottu Berlin +) on saatu viimeisteltyä ja Natolta on siirtynyt EU:n johtoon sotilaallinen kriisinhallintaoperaatio Concordia Makedoniassa.

Naton Euroatlanttisen kumppanuusneuvoston kokous 4. kesäkuuta keskittyy arvioimaan niitä tuloksia, joita Prahan huippukokouksen päätösten toimeenpanossa tähän mennessä on saavutettu. Lisäksi esiin nousee EAPC:n rooli ja tiivistetty yhteistyö uusien uhkien, kuten terrorismin, vastaisessa taistelussa sekä kumppanuusyhteistyön mahdollisuuksista demokraattisen kehityksen tukemiseen Keski-Aasian ja Kaukasuksen maissa. Kokouksessa on esillä myös Afganistanin tilanne.

Lisätietoja: ministerineuvos Kari Kahiluoto (kokousten osalta), puh: +32 475 254 577, sekä ulkoministerin lehdistöavustaja Susanna Parkkonen, puh: +358 40 5451275.








NATO