Ulkomaankauppaministeri Jari Vilén: Islannin verouudistuksesta mallia Suomellekin

Islannin verouudistus voisi antaa aineksia myös Suomessa käytävään verokeskusteluun, sanoi ulkomaankauppaministeri Jari Vilén Reykjavikissa, jossa hän tapasi ulkoministeri Halldor Asgrimssonin, kauppa- ja teollisuusministeri Valgerdur Sverrisdottirin sekä valtiovarainministeri Geir Haarden. Ministeri Vilén matkusti Reykjavikiin sunnuntaina ja palaa kotimaahan tänään.

Taloudellisesta kehityksestä käytyjen keskustelujen yhteydessä käsiteltiin Islannin laajaa verouudistusta, jonka hallitus on päättänyt toteuttaa asteittain kuluvan ja ensi vuoden aikana.

Veroalennuksilla edistetään yleistä taloudellista toimintaa niin yritysten kuin kansalaistenkin keskuudessa. Islannin taloudellinen tilanne onkin, myös käynnissä olevan verouudistuksen innoittamana, kohentunut ripeästi alkuvuoden aikana viime syksyn suhdannelaskun jälkeen. Islannin kruunu on vahvistunut, kauppatase kääntynyt positiiviseksi ja inflaatio puolittunut vuodenvaihteesta. Parin prosentin luokkaa oleva työttömyys on ETA-alueen alhaisimpia.

Verouudistus kohdistuu muun muassa yhtiöveroon, yritysten ja kansalaisten varallisuusveroon ja yksityishenkilöiden tuloverotukseen. Kaikissa näissä veromuodoissa se merkitsee verotason selkeää alentamista. Veronalennukset vähentävät valtion bruttoverotuloja seitsemän miljardia kruunua tänä vuonna, mutta nettoverotuloja puolta vähemmän alennusten taloudellista aktiviteettia lisäävien vaikutusten takia. Verotulojen vähennys on varsin vähäinen kokonaisverokertymään ja ennen kaikkea verouudistuksen yksityistä sektoria piristävään vaikutukseen nähden.

Keskusteluissa oli esillä myös Islannin huoli sen kauppapoliittisten etujen, ennen kaikkea kalan ja kalatuotteiden markkinoille pääsyn turvaamisesta laajentuvassa EU:ssa. EU:n uudet jäsenmaat soveltavat yhteisön tuontitulleja ja muita määräyksiä ja joutuvat luopumaan Islannin kanssa tekemistään aikaisemmista sopimuksista. Islannilla ei ole automaattista oikeutta kompensaatioihin, mutta EU voi neuvotella myöhemmin, kun laajentumisehdot ovat selvillä, molempia osapuolia tyydyttävistä muutoksista olemassaoleviin sopimuksiin.

Esillä oli myös kysymys ETA-sopimuksen laajemmasta tarkistamisesta tässä yhteydessä. Laajentumisen edellyttämiä teknisiä tarkistuksia pidemmälle meneville järjestelyille ei kuitenkaan liene edellytyksiä.

Islannin ja Suomen kahdenväliset suhteet todettiin ongelmattomiksi. Kauppavaihto, joka on ollut Suomelle voimakkaasti ylijäämäistä, on tasoittumaan päin. Tasoittumiseen on vaikuttanut paitsi Islannin viennin kasvu myös Suomen viennin väheneminen erityisesti informaatioteknologiasektorilla.

Lisätietoja: suurlähettiläs Timo Koponen, Suomen suurlähetystö, Reykjavik, puh: +354 5100 100













Island