Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki besöker Vietnam och Thailand

Pressmeddelande 104/2004
29.4.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki besöker Vietnam och Thailand den 2-11 maj. Med på resan följer en omfattande företagsdelegation.

Den ekonomiska tillväxten i Vietnam har under de senaste åren vid sidan av Kina varit den snabbaste i Asien, ca 6-8 procent per år. Landets gradvis ökande välfärd samt en inhemsk marknad bestående av 80 miljoner invånare har gjort Vietnam till en intressant potentiell handelspartner för finländska företag.

De centrala temaområdena för minister Lehtomäkis besök är att göra relationerna mellan Vietnam och Finland mera mångsidiga genom ökad handel och investeringar, samt att informera om finländska företags sakkunskap och att ge vietnamesiska samarbetsparter en möjlighet att ta del av denna. Under resan anordnas två businessforum för att sammanföra finländska och vietnamesiska aktörer inom näringslivet, ett i landets huvudstad Hanoi och ett i Ho Chi Minh City, centrum för Vietnams näringsliv. Under sin resa träffar minister Lehtomäki även Vietnams handelsminister.

Under besöket diskuteras även bilaterala frågor. Vietnam är en av de huvudsakliga samarbetsparterna inom Finlands bilaterala utvecklingssamarbete. Finland stöder Vietnams utvecklingsansträngningar genom program inom skogssektorn, vattensektorn och landsbygdens utveckling. I fjol uppgick det bilaterala utvecklingssamarbetsprogrammets utbetalningar till Vietnam till 6,15 miljoner euro. Under sitt besök träffar minister Lehtomäki även Vietnams investerings- och planeringsminister, som ansvarar för utvecklingsfrågor.

Vietnams ansträngningar för att minska fattigdomen har varit betydande; landet har lyckats halvera antalet människor som lever i fattigdom. Genomförandet av medborgerliga och politiska rättigheter i Vietnam innebär fortfarande en utmaning. Inför sin resa betonar minister Lehtomäki att en positiv och balanserad utveckling i frågor som gäller demokrati och mänskliga rättigheter gagnar Vietnam och landets internationella relationer.

Finlands och Thailands handel har under de senaste åren varierat kraftigt. I fjol uppgick exporten till ca 140 miljoner euro. Exporten har främst bestått av telekommunikation, maskiner och anläggningar. De finska investeringarna har varit av miljardklass, närmast fabriksinvesteringar. Importen från Thailand till Finland har närmast utgjorts av telekommunikationsutrustning, maskiner, bruksvaror och livsmedel.

Närmare upplysningar: utrikessekreterare Titta Maja, tfn 050 524 6236, samt ministerns specialmedarbetare Satu Mäki, tfn 040 829 3298.