Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki till Ecosoc:s möte

Pressmeddelande 150/2004
24.6.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i FN:s ekonomiska och sociala råd Ecosoc:s ordinarie session till den del som hålls på hög nivå och som börjar måndagen den 28 juni i New York. Finland är ordförandeland för rådet år 2004.

Temat för detta års möte är "mobilisering av resurser och en verksamhetsmiljö som möjliggör eliminering av fattigdomen". Vid mötet granskas förverkligandet av de mål som uppställdes i det verksamhetsprogram som godkändes vid den av EU år 2001 anordnade tredje konferensen för de minst utvecklade länderna.

Målsättningen är att i vid utsträckning granska situationen i de minst utvecklade länderna, inte enbart finansieringsfrågor, såsom utvecklingshjälp, eftergift av lån och investeringar samt frågor rörande handeln, utan också andra för utvecklingen centrala frågor, såsom bland annat god förvaltning, demokrati, jämlikhet och mänskliga rättigheter samt utvecklingen av sociala tjänster.

Minister Lehtomäki håller det finländska inlägget genast på måndagen den 28 juni. Hon deltar också i rundabordsdiskussioner om temat "att locka investeringar till de minst utvecklade länderna" samt "datatekniken som ett redskap för utvecklingen".

I samband med Ecosoc:s möte anordnas också ett möte för den för Finland och Tanzania gemensamma Helsingforsprocessen som behandlar global förvaltning. I samband med denna händelse möter minister Lehtomäki i New York den tanzaniske utrikesministern Jakaya Kikweten, den ene ordföranden för Helsingforsprocessen. Minister Lehtomäki återvänder till Finland den 1 juli.

Tilläggsuppgifter: ministerns tjänstemannasekreterare Okko-Pekka Salmimies, tel. +358 40 735 6545.

Mötets program(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Ecosoc:s sidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)
Helsingfors-processens sidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

FN