Tuomio suomalaisessa lääkkeiden hinnoittelu- ja korvausjärjestelmiä koskevassa asiassa


Valtioneuvoston tiedotusyksikkö
Tiedote 173/2003
10.6.2003



Euroopan yhteisöjen tuomioistuin julistaa torstaina 12. kesäkuuta ratkaisuehdotuksensa Suomea vastaan nostetussa rikkomusasiassa. Kyseessä on komission vuonna 2000 nostama kanne, joka koskee lääkkeiden hinnoittelu- ja korvausjärjestelmiä. Komissio katsoo kanteessaan, että Suomi ei täytä lääkkeiden hintojen sääntelytoimenpiteiden avoimuudesta ja niiden soveltamisesta kansallisissa sairausvakuutusjärjestelmissä annetun direktiivin (89/105/ETY) määräyksiä.

Komission kanne on kaksiosainen. Komissio katsoo ensiksi, että lääkkeiden kohtuullisesta tukkuhinnasta päättävä lääkkeiden hintalautakunta ei ole perustellut päätöksiään direktiivissä edellytetyllä tavalla. Toinen komission väite liittyy valtioneuvoston päätöksentekoon. Komission mukaan valtioneuvoston tulisi noudattaa direktiivin 6 artiklan 1 kohdan tarkoittamaa hakemusmenettelyä tehdessään lääkkeiden erityiskorvattavuutta koskevia päätöksiä.

Asian kirjallisessa vaiheessa ja yhteisöjen tuomioistuimessa 25.4.2002 järjestetyssä suullisessa käsittelyssä Suomi on myöntänyt, että lääkkeiden hintalautakunnan kielteisiä päätöksiä perusteltiin alkuvaiheissa puutteellisesti. Tämä menettely on kuitenkin korjattu. Suomi on myös kiistänyt komission näkemyksen siitä, että direktiivin 6 artiklan 1 kohta tulisi sovellettavaksi valtioneuvoston erityiskorvattavuutta koskevaan päätöksentekoon.

Yhteisöjen tuomioistuimen julkisasiamies antoi asiassa ratkaisuehdotuksensa 11.7.2002. Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto yhteisön oikeuden oikeasta tulkinnasta eikä se sido yhteisöjen tuomioistuinta sen laatiessa tuomiota.

Tuomiot ja julkisasiamiesten antamat ratkaisuehdotukset ovat luettavissa internetistä yhteisöjen tuomioistuimen kotisivuilta osoitteesta curia.eu.int(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Tuomiot tulevat kotisivuille yleensä niiden julistamispäivänä iltapäivän aikana. Asian numero on C-229/00.


Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709













EU
internationell rätt