Finland inleder en utredning om utvecklingssamarbetet med Palestinska området

Finland fördömer definitivt terrororganisationen Hamas attack mot Israel. Eftersom situationen har eskalerat, ska Finland se över landprogrammet för utvecklingssamarbete mellan Finland och Palestinska området. Detta för att se till att Finlands stöd går till rätt ändamål och rätta aktörer. Utredningen lämnas till utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio.

Hanteringen av risker när det gäller att använda medel för utvecklingssamarbete sker genom noggrann planering, omsorgsfullt val av samarbetspartner och genom regelbunden uppföljning och övervakning av projekten. Samarbetspartnerna rapporterar om utfallet av målen och användningen av medlen. Ytterligare görs det oberoende externa utvärderingar och revisioner av användningen av medlen. Finlands kontaktkontor i Ramallah följer och övervakar användningen av medlen också på plats. 

Finlands finansiering av landprogrammet för Palestinska området är cirka sju miljoner euro per år. Utöver landprogrammet ger Finland årligen fem miljoner euro i humanitärt bistånd till FN:s fackorgan UNRWA. Stöd ges också via finländska civilsamhällesorganisationer, i år omkring 850 000 euro. Palestinska civilsamhällesorganisationer som arbetar med våldsfritt ungdomsarbete och kvinnors rättigheter på Västbanken får cirka 120 000 euro i stöd.

Hamas är en terrororganisation, och Finlands eller EU:s medel för utvecklingssamarbete kanaliseras aldrig till sådana aktörer. Finland har inget med Hamas att göra. Det internationella samfundet har däremot en långvarig förbindelse med den palestinska myndigheten på Västbanken.

Finlands mål i Palestinska området är att bidra till en lösning med två stater, försvara tillgodoseendet av de mänskliga rättigheterna och stärka det civila samhället.

Läs mer: Landprogram för utvecklingssamarbetet mellan Finland och Palestinska området (Länk till en annan webbplats.)

Ytterligare information

  • Mika Ruotsalainen, ansvarig tjänsteman, enheten för Mellanöstern, tfn +358 295 350 384
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].