Järnranson Finlandsinfo för våra honorärkonsuler i USA



Pressmeddelande 156/2003
7.7.2003


En grupp av våra honorärkonsuler i Förenta staterna besöker Finland 6-13 juli. Med äkta hälft uppgår gästernas antal till drygt 50. Resemål är Helsingfors, Åbo och Nyslott, där gästerna besöker ledningen för vederbörande städer. Dessutom gör gruppen en kort visit till Nådendal, Salo och Punkaharju.
Honorärkonsulerna skall få späckad aktuell information om Finlands utrikespolitik, ekonomi, försvar, miljö, turism och exportbefrämjande. Programmet upptar bl.a info på utrikesministeriet och huvudstaben samt besök i Biocity i Åbo, Nokias fabrik i Salo och skogscentret Lusto i Punkaharju. Gruppen åhör även en panel om exportbefrämjande med expertdeltagande från UM, handels- och industriministeriet, TT och Finpro.

Kulturen försummas inte under besöket. Gruppen besöker konstindustribyn i Fiskars och operafesten i Nyslott, där man ser föreställningen Juha.

Besöksprogrammet har uppgjorts av Finlands ambassad i Washington och generalkonsulat i New York. Senaste gång Finlands honorärkonsuler i USA gjorde ett motsvarande besök i Finland var 1991.

Honorärkonsulerna skall befrämja finländarnas och Finlands intressen på sina orter. Det är fråga om ett obetalt förtroendeuppdrag. Största delen av Finlands honorärkonsuler i USA är amerikaner och har affärsmanna- eller juristbakgrund. Men bland konsulerna finns även en universitetsrektor, museidirektör och forskare.

Ytterlligare information; Jari Sinkari, generalkonsulatet i New York, och Annariina Kettunen, ambassaden i Washington,. Vardera kan nås i Kettunens mobiltelefon, tel, 040-7076911.