Ekonomiska samarbetskommissionen mellan Finlands och Rysslands regeringar sammanträder i Helsingfors


Pressmeddelande 222/2003
19.9.2003


Det sjunde sammanträdet för ekonomiska samarbetskommissionen mellan Finlands och Rysslands regeringar hålls i Helsingfors torsdagen den 25 september. Som ordförande för kommissionens finländska deltagare fungerar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki och Rysslands delegation på 50 personer leds av ministern för ekonomisk utveckling och handel German Gref.

På dagordningen finns bl.a. det allmänna handelsläget, skogsfrågor, energi, trafikfrågor, tullsamarbetet samt lantbruket och livsmedelsindustrin. Andra frågor som kommer att tas upp är avtalsförhandlingarna om skuldkonvertering och skydd av investeringar. När det gäller samarbetet mellan EU och Ryssland diskuteras det gemensamma europeiska ekonomiska området, Rysslands förhandlingar om WTO-medlemskap och den nordliga dimensionen.

I samband med sammanträdet träffar minister Gref statsminister Matti Vanhanen och handels- och industriminister Mauri Pekkarinen och bekantar sig med den finländska politiken på teknologiområdet i Innopoli.

Värdet för handeln mellan Finland och Ryssland uppgick 2002 till sammanlagt 6,7 miljarder euro, varav importen stod för 3,6 och exporten för 3,1 miljarder euro. På årsbasis ökade exporten med 11 procent och importen med 5 procent. I januari-juni detta år exporterade Finland varor till Ryssland till ett värde av 1,5 miljarder euro och importerade till ett värde av 2,3 miljarder euro. Ryssland är Finlands femte viktigaste avnämarland efter Tyskland, Sverige, Storbritannien och Förenta staterna och det nästviktigaste importlandet efter Tyskland.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Timo Kienanen, Rysslandsenheten, utrikesministeriet, tfn 160 55616 eller 040-8246325










EU
Ryssland
WTO
nordliga dimensionen