Nuuskan markkinointikielto EY-tuomioistuimessa

Valtioneuvoston tiedotusyksikkö
Tiedote 182/2004
7.6.2004



Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa Luxemburgissa järjestetään tiistaina 8. kesäkuuta suullinen käsittely kahdessa nuuskan markkinointikieltoa koskevassa asiassa. Ensimmäisen ennakkoratkaisupyynnön on esittänyt Saksassa ja toisen Yhdistyneessä kuningaskunnassa sijaitseva tuomioistuin. Molemmissa oikeudenkäynneissä on kyse EU:n tupakkatuotedirektiiviin (2001/37/EY) sisältyvän nuuskan markkinointikiellon kumoamisesta.

Ruotsi on ainoa jäsenvaltio, jossa nuuskaa saadaan markkinoida, koska se neuvotteli Euroopan unioniin liittymisensä yhteydessä itselleen poikkeuksen kyseisestä kiellosta.

Ennakkoratkaisupyynnöissä kysytään, onko nuuskan markkinointikielto kumottava yhteisön oikeuden vastaisena. Kansalliset tuomioistuimet pyytävät yhteisöjen tuomioistuinta tutkimaan, onko kielto suhteeton ja syrjivä, koska muita tupakkatuotteita saadaan edelleen markkinoida. Lisäksi kysytään, onko kielto kansanterveyden kannalta perusteltu.

Myös Suomen hallitus osallistuu asian suulliseen käsittelyyn. Suomi katsoo, että nuuskan markkinointikielto on pidettävä voimassa. Nuuska on nikotiiniriippuvuutta aiheuttava tupakkatuote. Direktiiviä säädettäessä se oli jo kielletty osassa jäsenvaltioita. EU:n kattava kielto on Suomen käsityksen mukaan ollut perusteltu toimenpide.

Seuraava vaihe tuomioistuinkäsittelyssä on julkisasiamiehen ratkaisuehdotus, jonka julkistamisajankohta ilmoitetaan erikseen.


Lisätietoja: EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, ulkoasiainministeriö, p. (09) 1605 5709












EU
internationell rätt