Vilén bad Tsurunen bli finländsk exportambassadör i Japan


Utrikeshandelsminister Jari Vilén talade vid seminariet "Finland i Japanhandeln" den 29 juli i Lahtis. Vid evenemanget talade dessutom Japans ambassadör Norimasa Hasegawa samt den Finlandsfödde japanska parlamentsledamoten Marutei Tsurunen.

Minister Vilén koncentrerade sig i sitt tal på framtidsutsikterna för handeln mellan Finland och Japan.
Han poängterade särskilt det att handeln mellan våra länder inte bara är informations- och telekommunikationsbaserat. Japanska komponenter spelar en betydande roll inom finländska högteknologiprodukter, men i Finlands export till Japan har metall- samt trä- och pappersindustrin en större betydelse än inom elektronikindustrin. Detta beror delvis på att en betydande del av den finländska elektronik som säljs i Asien även framställs därborta.

En ny betydande finländsk öppning på den japanska marknaden är exporten av "välfärdskluster", knowhow och materiel inom åldringsvården och socialsektorn i allmänhet. Vilén berättade om ett exportprojekt för vård- och servicehus i staden Sendai senaste vår. Det är det första finländska exportprojektet av sitt slag. "Japans befolkning åldras snabbt, men enligt statistiken är den även även den äldstai sitt slag, så visst finns det jobb på denhär sektorn".

Andra betydande exportområden är bl.a miljö- och bioteknologin, t.o.m funktionella livsmede. Vilén konstaterade att även om de japanska marknaderna är en mycket stor utmaning, så har goda finländska produkter väl marknadsförda och konkurrenskraftigt prissatta stora möjligheter att nå framgång på Japans stora marknader.

Minister Vilén bad även parlamentsledamot Tsurunen bli Finlands exportambassadör i Japan: "Hans kännedom om både Finlands och Japans kultur och samhälle ger ett unikt mervärde för exporten av finländska produkter och för utvecklingen av relationerna mellan våra länder".

Parlamentsledamot Tsurunen tackade ja till ministerns invit. Minisiter Vilén har redan tidigare föreslagit att prominenta finländare inom olika verksamhetsområden skulle fungera som inofficiella finländska exportambassadörer.

Address by Foreign Trade Minister Jari Vilén