Minister Lehtomäki besöker Brasilien och deltar i FNs handels- och utvecklingskonferens

Pressmeddelande 140/2004
7.6.2004

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki reser 9-17.6. till Brasilien. Hennes program inleds i Rio de Janeiro, där hon bl.a besöker finländska företag. Därtill bekantar hon sig med EUs biståndsprojekt och träffar generaldirektören för Brasiliens utvecklingsbank Carlos Less.

Från Rio de Janeiro fortsätter minister Lehtomäkis resa till Sao Paolo, där hålls FNs handels- och biståndskonferens Unctads elfte ministerkonferens 13-18.6. Den centrala målsättningen på konferensen i Sao Paolo är att föra en dialog om det ömsesidiga förhållandet mellan handel och utveckling. Tonvikten ligger på förbättringen av utvecklingsländernas konkurrenskraft och produktionskapacitet.

Unctad grundades år 1964 för att befrämja utvecklingsländernas integrering i världshandeln. Ministerkonferensen som sammankommer vart fjärde
år är högsta beslutande organ inom Unctad.

I förberedelserna till Unctad poängterar Finland särskilt centrala handelsspörsmål ur de minst utvecklade ländernas synvinkel samt ett förbättrande av deras produktionskapacitet och konkurrenskraft. Dessutom framhåller Finland köns- och jämställdhetsfrågor samt miljösynpunkter. På Unctad-konferensen prioriterar Finland och EU integreringen av handel och investeringar i nationella utvecklingsprogram och strategier för att minska fattigdomen.

Under konferensen öppningsdag deltar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki i en rundabordsdiskussion på hög nivå med temat "Handel och fattigdom". Finland har profilerat sig i förberedelserna av nämnda temakonferens. Finland finansierade den av Unctad och Världsbanksinstitutet arrangerade "Handel och fattigdom"-seminariet för representanter för utvecklingsländer i maj i Geneve.

I samband med Unctad-konferensen i Sao Paolo arrangeras ett evenemang inom ramen för Helsingfors-processen som strävar till att bemästra globaliseringen. Vid evenemanget talar förutom minister Lehtomäki även Helsingfors-processens andra viceordförande, Tanzanias utrikesminister Jakaya Kikwete.

Ytterligare information: biträdande avdelningschef Taisto Huimasalo (Unctad) tel. 040 759 8816, biståndsrådet Ilari Rantakari (Helsingfors-processen), tel. 040 709 4245, och ministerns pressattaché Anna Tonttila (angående program och intervjuer), tel. 040 51 31 669.