Minister Lehtomäki: Terrorismen det största hotet för närvarande

Pressmeddelande 64/2004
13.3.2004


"I dag har det gått 64 år sedan vinterkriget. Finlands säkerhetssituation och de hot som riktas mot vårt land har under årtiondenas lopp förändrats. Hoten mot säkerheten under det kalla kriget var mycket olika dagens riskfaktorer, som består av internationell terrorism riktad mot världens alla länder”, konstaterade utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki vid ett seminarium om vinterkriget lördagen den 13 februari i Suomussalmi.

En avvärjning av de förändrade säkerhetshoten förutsätter enligt Lehtomäki ett arbete på många nivåer. ”Vår viktigaste försvarsmetod för närvarande består i arbete för att förebygga alla slags kriser och konflikter i världen. Extrema rörelser, frustration och hat har sin grogrund i svaga och fattiga stater. Det behövs internationellt samarbete för att alla världens länder skall kunna kämpa enade mot terrorismen, sade Lehtomäki.

Terrordåden i Madrid visar att den internationella terrorismen väljet ut sina mål slumpmässigt och inte skyr civila offer. ”Terrorismen är utan tvekan det största hotet mot vår säkerhet för närvarande. Händelsen visar på behovet av ett effektivare europeiskt samarbete. Det är självklart att de övriga medlemsstaterna erbjuder att hjälpa till med alla till buds stående medel om en medlemsstat råkar ut för ett angrepp eller en attack”, sade Lehtomäki.

Lehtomäkis tal (på finska)

Närmare upplysningar: pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669.