Minister Lehtomäki besviken på WTO-mötets misslyckande


Pressmeddelande 215/2003
15.9.2003


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki är besviken på att WTO:s ministermöte avslutades utan resultat. "Världsekonomin skulle ha behövt positiva signaler från detta möte för att återhämta sig."

Särskilt bekymrad är Lehtomäki över integreringen av utvecklingsländerna i världsekonomin. "En friare handel inom ramen för ett multilateralt regelsystem skulle gagna framför allt u-länderna. Det är lätt hänt att en försening av utvecklingsrundan i Doha främst drabbar de fattiga och svaga. Denna ståndpunkt framgick tydligt även ur WTO:s generaldirektörs sluttal."

Enligt en utredning som Världsbanken nyligen offentliggjorde skulle u-länderna gagnas till ett värde av upp till 350 miljoner dollar fram till 2015, om man lyckas fullfölja de WTO-förhandlingar som går under namnet utvecklingsrundan i Doha.

Enligt Lehtomäki är det beklagansvärt att mötet i Cancún misslyckades även i det avseende att trovärdigheten för det multilaterala handelssystemet fick sig en törn. "Ett funktionsdugligt, regelbaserat handelssystem borde vara i allas intresse. Alternativet är den starkares rätt, vilket även det ur u-ländernas synvinkel är att beklaga."

Det att mötet i Cancún inte ledde till något resultat innebär enligt Lehtomäki emellertid inte att utvecklingsrundan i Doha slutgiltigt skulle ha strandat. "Man kan emellertid nu i praktiken säga att man inte kommer att kunna hålla den ursprungliga tidtabellen för avslutande av förhandlingarna." Det är i sig inte ovanligt i GATT:s/WTO:s historia att en förhandlingsrunda förlängs.










Finland och WTO:s ministermöte i Cancún

WTO