Minister Lehtomäki till EU:s utvecklingsministermöte

Pressmeddelande 126/2004
27.5.2004


Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki deltar i EU:s inofficiella utvecklingsministermöte den 31 maj-1 juni i Dublin. Under mötet diskuteras effektiviteten för EU:s utvecklingspolitik, förhållandet mellan handel och utveckling samt utveckling och säkerhet samt unionens nya finansieringsramar ur utvecklingspolitisk synvinkel.

Utveckling och säkerhet är ett att de centrala temaområdena för Dublinmötet. Betydelsen av respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och god samhällsstyrning och avskaffandet av fattigdomen som metoder för förebyggande säkerhetspolitik har ökat. "Sambandet mellan utvecklingspolitiken och säkerhetspolitiken är närmare och mera mångfacetterat än man kanske tidigare föreställt sig", beskriver minister Lehtomäki mötesupplägget.

Förhandlingarna om EU:s finansieringsramar för åren 2007-2013 har inletts med utgångspunkt i kommissionens förslag. Antalet finansieringsformer för yttre förbindelser skärs ned radikalt från nuvarande ca 100 till sex. Det föreslås att Europeiska utvecklingsfonden skall tas med i EU:s budget, vilket Finland anser vara viktigt. "Ett långsiktigt utvecklingssamarbete och dess finansiering måste tryggas även i de nya finansieringsramarna. För att utvecklingsmålen i FN:s millenniedeklaration skall kunna uppnås måste EU:s utvecklingssamarbete även framdeles inriktas på att avskaffa fattigdomen", konstaterar minister Paula Lehtomäki.

Man har även för avsikt att bevilja skuldsatta och fattiga länder skuldlättnader. Världsbanken och Internationella valutafonden har utarbetat ett bakgrundsdokument, där man skisserar upp en ny modell för att bedöma förmågan att klara av skulder hos länder med låg inkomstnivå. Största delen av de länder som kommer att omfattas av skuldlättnaderna är belägna i Afrika söder om Sahara. Afrikanska unionen har krävt att de afrikanska ländernas skulder skall efterskänkas i sin helhet.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Merja Lindroos-Binham, utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning, tfn (09) 160 56272, samt ministerns pressattaché Anna Tonttila, tfn 040 5131 669.









EU