Metsäneuvos Pekka Patosaari YK:n metsäfoorumin sihteeristön johtoon

Metsäneuvos Pekka Patosaari on valittu New Yorkissa toimivan YK:n metsäfoorumin (UNFF, United Nations Forum on Forests) sihteeristön päälliköksi. Nimityksen teki YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka valitsi Suomen ehdokkaan suuresta joukosta eri maiden kansainvälisen metsäpolitiikan asiantuntijoita. Patosaari aloittaa tehtävässään YK:n päämajassa, New Yorkissa syyskuun alussa 2002.

YK:n metsäfoorumi perustettiin YK:n talous- ja sosiaalineuvoston ECOSOCin päätöksellä lokakuussa 2000. Metsäfoorumin tärkein tehtävä on Rion ympäristö- ja kehityskonferenssin jälkeen neuvoteltujen metsäpoliittisten toimenpidesuositusten toteutuksen edistäminen ja kansainvälisen metsäpolitiikan kehittäminen vuosina 2001-2005 Metsäyhteistyön toimeenpanon tärkeimpiä välineitä maatasolla ovat kansalliset metsäohjelmat. UNFF:in työn päätavoitteina ovat kansallisten metsäohjelmien kehittäminen, metsäalan yhteistyön järjestäminen ja ohjaaminen sekä valmiuksien luominen kansainvälisille metsäalan neuvotteluille. Metsäfoorumi kokoontuu vuosina 2002-2005 kolmeen korkean tason konferenssiin. Konferensseja ja niiden välillä jäsenmaiden tai järjestöjen aloitteesta pidettäviä asiantuntijakokouksia valmistee UNFFin sihteeristö ja metsäalalla toimivien tutkimuslaitosten ja kansainvälisten järjestöjen yhteistyöverkosto.

Suomen keskeisenä tavoitteena on kestävä metsätalous maailmanlaajuisesti sekä toimet maailman metsien häviämisen estämiseksi. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen voidaan estää metsistä huolehtimalla.

Pekka Patosaari on kansainvälisesti kokenut metsämies. Hän on toiminut metsäneuvoksena ja valtion metsätalouden ja metsäntutkimuksen yksikön päällikkönä maa- ja metsätalousministeriössä vuodesta 1990. Patosaari toimi viimeiset neljä vuotta metsäneuvoksena Suomen Lontoon suurlähetystössä. Hän on ollut aktiivisesti mukana Suomen edustajana YK:n metsäfoorumin valmistelussa ja muissa kansainvälisissä metsäpoliittisissa valmistelutehtävissä. Patosaari toimi erittäin ansiokkaasti Helsingissä 1993 järjestetyn Euroopan metsäministerikonferenssin pääsihteerinä ja vastasi myös vuonna 1996 Helsingissä pidetyn kansainvälisen kestävän metsätalouden kriteeri- ja indikaattoriseminaarin toteutuksesta. Patosaari kuuluu jäsenenä Kansainväliseen metsäntutkimuksen keskuksen (CIFOR) hallitukseen, jonka pääpaikka on Indonesiassa.


Lisätietoja: ylijohtaja Aarne Reunala, MMM, p. (09) 160 53350 ja yksikönpäällikkö Kari Karanko, UM, p. (09) 160 55590








miljö
miljöskydd