Mera medel för utvecklingen i Asiens fattigaste länder

Pressmeddelande 118/2004
14.5.2004


De åttonde förhandlingarna om Asiatiska utvecklingsfondens tilläggsfinansiering avslutades i Sydkorea inför årsmötet den 14-17 maj. I förhandlingarna deltog representanter för 28 finansiärer, i huvudsak industriländer från väst, samt representanter för låntagarländerna. För första gången deltog även Kina som finansiär.

Asiatiska utvecklingsfonden är den huvudsakliga kanalen för Asiatiska utvecklingsbankens krediter med mycket fördelaktig ränta och även gåvobistånd för att främja den ekonomiska och sociala utvecklingen i Asiens fattigaste länder. Banken har sitt huvudkontor i Manila på Filippinerna. Tilläggsfinansieringens sammanlagda belopp fastställdes till 7 miljarder US-dollar, varav biståndsgivarländernas finansieringsandel uppgår till 3,2 miljarder euro. Finlands andel fastställdes till 0,5 procent, vilket innebär kostnader motsvarande 13,8 miljoner euro för perioden 2005-2008. Finland har varit medlem i Asiatiska utvecklingsbanken sedan 1966 och har stött fonden sedan den grundades år 1973.

Finansieringspaketet innehåller för första gången även en möjlighet till gåvobistånd ur Asiatiska utvecklingsfonden. Gåvobiståndets andel av tilläggsfinansieringen är 21 procent, och det fördelas framför allt till återuppbyggnad efter kriser, förebyggande av hiv/aids och övriga smittosamma sjukdomar samt experthjälp i de fattigaste, mest skuldsatta Asiatiska länderna.

Vid förhandlingarna kom man överens om principerna för användning av fonden, som grundar sig på de millennieutvecklingsmål (Millennium Development Goals) som godkänts inom FN och Bretton Woods-institutionerna, varav det viktigaste är minskande av fattigdomen. Finansiärerna betonade betydelsen av att verksamhetens effektivitet och resultatgivning utvecklas. Vid tilldelningen av medel belönas låntagarländerna för goda utvecklingsresultat och reformer, som mäts bland annat med indikatorer för god förvaltningssed. För att verksamheten så bra som möjligt skall stöda låntagarländernas egna åtgärder och prioriteringar för landets utveckling styrs planeringen av kreditprogrammen för de enskilda länderna av låntagarländernas egna strategier för att minska fattigdomen.

Närmare upplysningar: chefen för utrikesministeriets enhet för utvecklingsfinansieringsinstitutioner, Pasi Hellman, tfn +358 40 511 1652, och utvecklingssamarbetsrådet Leena Viljanen, tfn +358 40 702 3085.