Kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes: Suomen WT0-linja seuraavaan hallitusohjelmaan

Nykyistä avoimempi keskustelu Suomen linjauksista kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa edistäisi osaltaan kansalaisten luottamusta globaaliin päätöksentekoon, katsoo kehitysyhteistyöministeri Suvi-Anne Siimes. Siimes osallistui tiistaina Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen (Kepa) järjestämään puolueiden edustajien tilaisuuteen.

"Kansalaisten kannalta on tärkeää tietää esimerkiksi se, mihin mittaan asti hallitus on valmis avaamaan kansalaisten peruspalvelujen järjestämistä kansainväliselle kilpailulle ja ulkomaisille yrityksille. Mielestäni tärkeimmät koulutus- terveys- ja kulttuuripalvelut tulee pitää jatkossakin markkinakilpailun ulkopuolella. Niiden järjestämisen kiistattomaksi lähtökohdaksi tulee ottaa kansalaisten oikeus peruspalvelujen saamiseen", katsoi Siimes.

Siimeksen mukaan suomalainen virkamiesvastuu toimii kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa sinänsä hyvin, mutta poliittinen vastuu jää kansalaisille liian hämäräksi. "Siksi Suomen tärkeimmät tavoitteet WTO:n seuraavalla neuvottelukierroksella tulee kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan. Vain niin kansalaisten ja yritysten tarpeet toteutuvat tasapainoisella tavalla. Ilman vahvaa poliittista linjausta asioita käsitellään helposti vain suurten yritysten ja lyhyen aikavälin talousedun näkökulmasta".

Avoimuus lisää luottamusta

"Globaalin päätöksenteon nykyistä demokratiavajetta voidaan mielestäni vähentää myös vahvistamalla kansalaisjärjestöjen mukanaoloa. Vaikka järjestöt eivät voikaan olla mukana varsinaisessa päätöksenteossa, niillä on tärkeä rooli kansalaisten tarpeiden ja äänen mukaan tuomisessa itse päätöksentekoprosessiin. Kansalaisjärjestöjen, etujärjestöjen ja tutkijoiden mukanaoloa on siksi syytä edistää myös Suomessa tapahtuvassa kauppapoliittisten päätösten valmistelussa", Siimes katsoo.

Siimeksen mukaan on selvää, että Suomi ei voi tyytyä vain mittaamaan kansainvälisten kauppaneuvottelujen välittömiä hyötyjä ja haittoja omalle kansantaloudelleen. "Kun olemme yhden keskeisen neuvottelutahon eli EU:n jäseniä, meillä on vastuumme myös siitä, miten maailmanlaajuista epätasa-arvoa vähennetään ja miten esimerkiksi köyhien kehitysmaiden maataloutta voidaan tukea".

Lisätietoja: neuvonantaja Rauno Merisaari, puh. 040 724 0517, ja tiedottaja Marja-Leena Suvanto, puh. (09) 1605 6379.











Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Länk till en annan webbplats.)

WTO