Regeringskonferensen samt säkerhets- och försvarspolitiken tas upp vid EU:s utrikesministermöten

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet
Försvarsministeriet



EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder den 17 och 18 maj i Bryssel. I samband med utrikesministermötet sammanträder även regeringskonferensen samt hålls ett möte med försvarsministrarna. Från Finland deltar utrikesminister Erkki Tuomioja och minister Paula Lehtomäki i rådets och regeringskonferensens möten. Försvarsminister Seppo Kääriäinen deltar i utrikesministrarnas och försvarsministrarnas gemensamma möte på måndagen.

Utrikesministrarna sammanträder till regeringskonferensens arbetssession under måndags- och tisdagsförmiddagen. Ordförandelandet Irland strävar efter att förhandlingarna om EU:s grundlagsfördrag skall kunna slutföras vid Europeiska rådet i juni. Ordförandelandet har som målsättning att så många frågor som möjligt skall ha lösts redan innan detta möte. Avsikten är att endast de mest centrala institutionella frågorna, såsom kommissionens sammansättning och definitionen av rådets beslut med kvalificerad majoritet, skall lämnas för beslut på stats- och regeringschefsnivå. Avsikten är att man under utrikesministrarnas arbetssession skall komma överens om vissa öppna frågor gällande unionens politikområden.

Ordförandelandet presenterar även den preliminära dagordningen för Europeiska rådet i juni för utrikesministrarna. Avsikten är att man vid Europeiska rådet den 17 och 18 juni skall besluta om kommissionens ordförandekandidat samt komma överens om vidareutvecklingen av ett område med frihet, säkerhet och rättvisa med utgångspunkt i Tammerforsprogrammet. Finland stöder beredningen av programmet och dess godkännande i juni. Angående unionens kommande finansieringsramar ämnar man vid Europeiska rådet inte diskutera innehållet, utan koncentrerar sig på förfaringssätten. Finland anser att stats- och regeringscheferna bör fastställa ett mål för att uppnå politiskt samförstånd under sommaren 2005. Övriga ärenden som tas upp vid mötet i juni är bland annat terrorismen, utvidgningen, ekonomi- och sysselsättningsfrågor samt yttre förbindelser.

Utrikesministrarna behandlar EU:s säkerhets- och försvarspolitik tillsammans med försvarsministrarna. Avsikten är att rådet skall diskutera unionens resursarbete och godkänna det nya allmänna målet (Headline Goal 2010) för utvecklingen av de militära resurserna. Finland stöder det allmänna målet.

Rådet behandlar även den höge representanten Javier Solanas rapport om snabba insatser vid krishanteringsuppdrag. Finland anser det vara positivt att unionen genom att stärka sin förmåga att genomföra snabba insatser samtidigt stärker sin förmåga att stöda FN. Finland utreder som bäst alternativ angående de resurser med vilka Finland kunde delta i snabbinsatstrupperna.

Dessutom behandlar rådet byrån för försvarsmateriel, forskning och militära resurser. Finland är tillfreds med det arbete som arbetsgruppen för byråns inrättande har gjort. Målsättningen är att byrån skall inrättas och de centrala tjänstemännen utses till hösten.

Rådet diskuterar också en förbättring av resurserna för planering och genomförande av unionens krishanteringsinsatser. Bland annat tar man upp den civil-militärcell som skall inrättas vid EU:s militärstab. Finland anser att cellens kommande satsningar för att förbättra enhetligheten mellan civila och militära åtgärder är särskilt välkomna. Dessutom tar man upp Bosnieninsatsen, som i slutet av året övergår från Nato till att ledas av EU. Finland förbereder sig att delta i operationen.

Inom yttre förbindelser bereder rådet toppmötet mellan EU och Ryssland, som kommer att hållas i Moskva den 21 maj. Rådet finslipar EU:s mål för toppmötet och bereder huvudlinjerna för handlingsplanen för EU:s och Rysslands fyra samarbetsområden. Inom yttre förbindelser behandlas även västra Balkan, Mellanöstern, samt beredningen av toppmötet mellan EU och Latinamerika och Karibien.

Närmare upplysningar: överinspektör Nina Hyvärinen, statsrådets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150, och ambassadrådet Anne Huhtamäki, Europaavdelningen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6097 eller 040 546 0456

















EU
utrikes- och säkerhetspolitik