Regeringen stadfäste den nya strategin för närområdessamarbetet

Pressmeddelande 99/2004
22.4.2004


Regeringen har stadfäst den nya strategin för Finlands närområdessamarbete för 2004-2006. Finland har sedan början av 1990-talet aktivt stött processen för politisk och ekonomisk förändring i Central- och Östeuropa. Genomförandet av närområdessamarbetet har styrts genom strategier för närområdessamarbetet från 1993, 1996, 1999 och 2000.

Närområdessamarbetet har skapat ett omfattande samarbetsnät som täcker samhällets alla delområden. Det har märkbart ökat kunskaperna om närområdet och samarbetsländerna i Finland samt kunnandet såväl inom statsförvaltningen som inom näringslivet och det civila samhället.

Europeiska unionens utvidgning förändrar närområdessamarbetets verksamhetsmiljö i avgörande grad. Samarbetets huvudsakliga målområde är fortfarande nordvästra Ryssland och särskilt de närområden som gränsar till Finland. När Estland, Lettland och Litauen ansluter sig till Europeiska unionen kommer det bilaterala närområdessamarbetet med dessa länder att avslutas. Samarbetet fortsätter som normalt samarbete mellan EU-länder samt inom ramen för det regionala samarbetet.

Genom närområdessamarbete främjas den regionala stabiliteten, stöds en balanserad ekonomisk och samhällelig utveckling i närområdena samt främjas miljöskydd och kärnsäkerhet. Genom samarbetet förebyggs spridning av droger och smittosamma sjukdomar och stöds reformer inom förvaltningen och rättssystemet som stöder utvecklingen av fungerande, pluralistiska och jämställda samhällen. Utöver detta strävar närområdessamarbetet efter att främja finska myndigheters, näringslivets och medborgares samarbetsförutsättningar i närområdena.

Den nya strategin knyter närområdessamarbetet allt tydligare till Finlands övriga internationella samarbete. Strategin betonar engagemanget för projekten samt deras resultat, varaktighet och inverkan även efter det att projektet avslutats. På basis av strategin övergår man allt tydligare till ett mera programbaserat tillvägagångssätt, som har en mera helhetsbetonad planering av samarbetet som mål. Strategin eftersträvar en sektorsövergripande verksamhetsmodell för att utnyttja synergifördelar.

Målsättningen är att man gradvis skall utveckla närområdessamarbetet i sin nuvarande form till umgänge på lika grunder och ett samarbete där parterna gemensamt uppställer mål, förbinder sig att uppfylla dessa och bär ansvaret för genomförandet av samarbetet. Den nu fastställda strategin omprövas år 2006.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för närområdessamarbete Laura Kakko, tfn 160 55625, och överinspektör Sari Kantola, tfn 160 55610, utrikesministeriet













Strategin för Finlands närområdessamarbete för 2004-2006(Länk till en annan webbplats.)

Finlands närområdessamarbete(Länk till en annan webbplats.)