Understatssekreterare Majanen: Det civila samhället spelar en central roll i regeringens nya utvecklingspolitiska program


Utvecklingspolitiska avdelningen
Pressmeddelande 6.10.2003


"Det räcker inte med att vi ger utvecklingsbistånd. En god partner främjar u-ländernas ställning i det internationella samarbetet och stöder deras möjligheter att få ta del av de fördelar som globaliseringen skapar och att förhindra eventuella skadeverkningar som den orsakar. Det viktigaste instrumentet är inte alltid pengar. Den offentliga sektorn, företagen och det civila samhället kan fördjupa partnerskapet även på många andra sätt i andan av Monterreys globala partnerskap", konstaterar understatssekreterare Pertti Majanen.

Understatssekreterare Pertti Majanen talade på måndagen den 6 oktober i Helsingfors vid en tillställning som arrangerats av utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning och Kepa - Servicecentralen för utvecklingssamarbete, där man redogjorde för det nya utvecklingspolitiska programmet.

"Som ett bevis på statsförvaltningens vilja att fördjupa det utvecklingspolitiska arbetet även i Finland kallade utrikesministeriet de finska civila samhället till beredningen av det nya regeringspolitiska program och inledde ett projekt tillsammans med dessa organisationer som skall leda till att det program som bereds utgår från medborgarnas synvinkel" säger Majanen, och påminner samtidigt om att det i detta arbete är fråga om en ömsesidig överenskommelse som förutsätter att båda parter binder sig till ett gemensamt volym- och kvalitetstänkande.

"Finlands och finländarnas växelverkan med u-länderna har många plan. Utöver utvecklingssamarbetet inverkar handelspolitiken, migrationspolitiken, jordbrukspolitiken och miljöpolitiken på vårt samarbete med u-länderna. Den offentliga sektorn har inlett ett allt närmare samarbete med företag, forskare, konsumenter och medborgarorganisationer", betonar Majanen.

"En viktig del av vårt arbete är att betona det civila samhällets uppgifter och ställning. De finska medborgarorganisationerna har en central ställning i utvecklingen av ett demokratiskt och jämställt samhälle även inom den internationella utvecklingspolitiken", konstaterar Majanen.

Finlands nya utvecklingspolitiska program torde färdigställas ännu under detta år. Målet är att detta program skall granska utvecklingsfrågor ur ett brett perspektiv och rikta vårt utvecklingsbistånd så att dess kvalitet höjs och inverkan ökar. Dess viktigaste uppgift är att stärka Finlands engagemang för målen i Millenniumdeklarationen och lyfta upp minskandet av fattigdomen till utvecklingspolitikens huvudsakliga mål.

För att ge fart åt dialogen om det utvecklingspolitiska programmet har utrikesministeriet öppnat ett diskussionsforum på webbadress: global.finland.fi/kehityspolitiikka(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Här ges även bakgrundsinformation om programmet (på finska).

Närmare upplysningar om tillställningen kan fås av chefen för utrikesministeriets enhet för medborgarorganisationer Pertti Ikonen, tfn 040 592 6353, och rådgivare Riitta Oksanen, mobiltfn 050 558 1577.
















Global.finland.fi(Länk till en annan webbplats.)