Utrikesministeriet öppnade förnyad webbplats

Utrikesministeriet har öppnat sin förnyade webbplats. Webbplatsen har ett nytt användargränssnitt, en ny grafisk profil, ett nytt publiceringsverktyg och delvis förnyat innehåll. En nyhet är även RSS-feed, som ger användaren aktuell information om valda ämnen varje gång sidorna uppdateras.

Syftet med användargränssnittet och utseendet har varit överskådlighet. Webbplatsen, som lanserades år 2000, använder inte längre ramar, den följer den nya grafiska profilen som utrikesministeriet lanserade förra hösten och den fungerar med vanliga webbläsare utan att extra program behöver laddas ner från nätet. Endast nyhetstjänsten RSS-feed och webbutsändningarna kräver särskilda program. För användargränssnittet och den grafiska profilen ansvarar Satama Interactive och för publiceringsverktyget Fujitsu.

Mest material finns det tills vidare på finska, men vi publicerar ständigt mer material på svenska och engelska även om annat än aktuella ämnen.

De största ändringarna när det gäller innehållet är att utvecklingspolitiken och handelspolitiken nu är en del av hela utrikesministeriets webbplats. Utvecklingspolitiken har tidigare behandlats på webbplatsen global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), som nu fortsätter som en webbpublikation om globalkunskap. Därtill har främst tidningen Kauppapolitiikka förmedlat handelspolitiska nyheter i sin nätversion www.kauppapolitiikka.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

I krissituationer kan de nya sidorna allt bättre tillgodose medborgarnas behov av information. Resenärer kan redan i förebyggande syfte bekanta sig med säkerhetsläget på resmålet genom att läsa våra resemeddelanden. Resemeddelanden och kontaktuppgifter till Finlands beskickningar utomlands kan dessutom beställas per sms eller läsas med mobiltelefonens wapläsare.

Länder och regioner utgör nu en egen sektion åtskild från beskickningarna, som består av beskickningarnas egna webbplatser. Avsikten är att Länder och regioner skall bli en sektion med omfattande information som beskickningarna och ministeriets regionavdelningar sammanställt om olika länder.

Sektionen Aktuellt har en ny underrubrik, Nyheter, som berättar om aktuella evenemang och besök inom utrikesförvaltningen. Utnämningar har även fått en egen rubrik. I övrigt innehåller sektionen sedvanlig information såsom pressmeddelanden, pressöversikter, webbutsändningar, tal och artiklar av ministeriets ledning samt lediga uppdrag och evenemang. Alla nyhetsgrupper kan beställas som RSS-feed.

Första sidan rymmer nu vid sidan av nyheterna mer information om pågående projekt och evenemang. På ingångssidorna till de olika sektionerna kan även avdelningarna förmedla information om evenemang inom deras område, i allt från krishantering till mänskliga rättigheter. Utrikesministeriets eget material om EU-ordförandeskapet finns under rubriken EU. Utrikesministeriets Europainformation öppnar senare i juni en webbplats om EU-ordförandeskapet för medborgarna.

Närmare upplysningar: chefen för webbinformationen Raija Leppäjärvi, informations- och kulturavdelningen, tfn 09 1605 5991