Utrikesministeriet offentliggjorde andra delen av en utvärdering om frivilligorganisationers utvecklingsarbete

Pressmeddelande 55/2017
21.3.2017

Idag offentliggjorde utrikesministeriet en utvärdering av sex frivilligorganisationers utvecklingssamarbete och humanitära bistånd. Det är den andra av totalt tre utvärderingsomgångar som tillsammans bildar den första helhetsbedömningen av det programarbete och humanitära bistånd som utförs av frivilligorganisationer med finansiering av utrikesministeriet.

Utrikesministeriet utvärderar i tre omgångar alla de 22 organisationers långvariga utvecklingsprogram som får ministeriets programstöd. Under den andra utvärderingsomgången granskades Fida International, Kyrkans utlandshjälp, Finlands Röda Kors, Plan International Finland, Rädda Barnen och World Vision Finland.

I rapporten konstateras att organisationernas arbete motsvarar människors behov och att hjälpen når fram också i bräckliga stater och under svåra förhållanden.

”Utvärderingen visar att organisationernas program och humanitära biståndsprojekt räddar liv, stöder mänsklig utveckling och stärker de lokala civilsamhällena särskilt på gräsrotsnivå. Det är givetvis skönt att höra och det motsvarar också vår uppfattning”, säger chefen för utrikesministeriets enhet för det civila samhället Jyrki Nissilä.

I rapporten framförs bland annat rekommendationen att samarbetet mellan organisationerna, ministeriet och Finlands ambassader ska intensifieras och att programstödet och det humanitära biståndet ska samordnas bättre. Det konstateras också att det trots arbetets höga kvalitet är svårt att utvärdera effekterna på lång sikt eftersom organisationerna inte systematiskt samlar in information om detta.

Utvärderingen rangordnar inte organisationerna, utan genomförandet och resultaten av varje program granskas för sig. I den första delen av utvärderingen granskades alla organisationers uppföljning av resultat och deras resultatstyrning. Organisationerna fick information och rekommendationer om hur de kan utveckla sina system för resultatstyrning. Utvärderingen visade att alla organisationer redan arbetar med att följa upp resultat, men att det ännu finns mycket kvar att göra.

Den aktuella utvärderingen visar att det inte alltid är problemfritt att samordna programmen för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd i praktiken. Stöden administreras av olika enheter vid utrikesministeriet och finansieringscyklerna sammanfaller inte.

”Det förs mycket diskussion om bättre samordning av utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd just nu. Den här utvärderingen hjälper oss att utveckla verksamheten”, säger chefen för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik Claus Lindroos.

Organisationernas arbete är i linje med Finlands utvecklingspolitik. Programmens effektivitet har emellertid i vissa fall lidit av geografisk och tematisk splittring. Den senaste tidens nedskärningar i utvecklingssamarbetet syns bland annat i färre tekniska experter både i organisationerna och vid utrikesministeriet. Rapporten rekommenderar fokus på lokala civilsamhällen samtidigt som samarbetet mellan utrikesministeriet, organisationerna och ambassaderna borde ökas. Rapporten uppmuntrar också organisationerna att samarbeta mer med den privata sektorn och att utnyttja den privata sektorns finansieringsinstrument.

Den första delen av utvärderingen blev klar i september 2016 och den tredje och sista delen blir klar på sommaren 2017.

”Eftersom den aktuella utvärderingen är en del av en större helhet kommer vi att dra mer specifika slutsatser sedan när också rekommendationerna från den sista omgången är tillgängliga” säger Jyrki Nissilä.

Ytterligare information: Jyrki Nissilä, chef för enheten för det civila samhället, tfn 029 535 1205, Claus Lindroos, chef för enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik, tfn 029 535 1234, och Sanna Pulkkinen, inspektör, enheten för utvärdering av utvecklingssamarbetet, tfn 029 535 1346.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].

Läs mera:

Frågor och svar (avautuu uuteen ikkunaan) (på finska)

Sammanfattning (avautuu uuteen ikkunaan) (på finska)