Utrikesminister Tuomioja: Rådet behövs för att möta vår tids utmaningar i fråga om de mänskliga rättigheterna Utrikesminister Erkki Tuomioja

Pressmeddelande 194/2006
19.6.2006

FN:s nya råd för mänskliga rättigheter inledde sin verksamhet i Genève i dag med en högtidlig öppningssession. Mexikos ambassadör Louis Alfonso de Alba valdes till rådets första ordförande. Utrikesminister Erkki Tuomioja, som höll Finlands anförande, konstaterade: "Vi har stora förväntningar på det nya människorättsrådet. För att förväntningarna skall kunna infrias behöver vi en ny människorättskultur."

Rådet för mänskliga rättigheter inrättades i mars efter långvariga förhandlingar. I rådets första val valdes 47 medlemsländer in i det nya organet, bland dem Finland. Rådet har till uppgift att arbeta för att förverkliga de mänskliga rättigheterna och ingripa i kränkningar av dem. Rådet skall även med hjälp av dialog och samarbete sträva efter att förebygga människorättskriser. Det nya rådet är ett mer permanent organ än företrädaren, vilket möjliggör ett effektivare arbete.

Utrikesminister Tuomioja påpekade att det nya rådet behövs för att möta vår tids utmaningar, såsom respekt för mänskliga rättigheter i kampen mot terrorism. Rådet skall vara ett forum för en dialog mellan civilisationer i syfte att trygga alla människors rättigheter. Tuomioja nämnde framför allt kvinnors och barns samt etniska, religiösa, sexuella och andra minoriteters rättigheter. För att kunna förverkliga de uppställda målen måste rådets första medlemmar vara starkt engagerade i skyddet av de mänskliga rättigheterna och villiga att samarbeta öppet med bland annat medborgarorganisationer.

Österrikes utrikesminister Ursula Plassnik, som höll EU:s anförande, underströk särskilt kvinnors rättigheter. Kvinnor och flickor har fortfarande inte fulla rättigheter, även om samhällsutvecklingen förutsätter att även deras rättigheter respekteras.

Människorättsrådets första session i Genève varar två veckor. Sin nästa session håller rådet i september under Finlands EU-ordförandeskap.

Närmare upplysningar: chefen för enheten för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter Johanna Suurpää, tfn 09 1605 6551

Utrikesminister Tuomiojas anförande på engelska

ihmisoikeudet