Utrikesminister Stubb besöker Tadzjikistan, Uzbekistan och Turkmenistan

Pressmeddelande 186/2008
29.5.2008

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, utrikesminister Alexander Stubb besöker de tre centralasiatiska länderna Tadzjikistan, Uzbekistan och Turkmenistan den 2-6 juni.

Stubb kommer att träffa de tre ländernas presidenter, utrikesministrar och parlamentens talmän. Dessutom ska han träffa representanter för frivilligorganisationer, partier och internationella organisationer. Resan fokuserar på OSSE-frågor, men samtalen rör också bilaterala och internationella frågor och EU-ärenden.

Centrala frågor vid alla möten är strävan efter att stärka det civila samhället, demokratin och mänskliga rättigheter och OSSE:s fältoperationer i regionen. OSSE genomför i länderna bland annat säkerhets- och gränsprojekt, ekonomiska projekt och miljöprojekt och arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati.

I Centralasien är det finländska OSSE-ordförandeskapet särskilt synligt i Tadzjikistan, där OSSE arbetar för att öka säkerheten vid gränsen mot Afghanistan. Finland har för i år skickat tre gränsexperter till Tadzjikistan. I Tadzjikistan har Finland via OSSE stött förstöring av små vapen och ammunition och planerar nu att fortsätta med det. Finland överväger också att finansiellt stödja inrättandet av ett kvinnohus. I mars var Turkmenistan värd för en OSSE-konferens om vattentransporter. Finland ledde konferensen, som fokuserade på problem kring Kaspiska havet och i Centralasien.

Närmare upplysningar: tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 8346 758, och ambassadrådet Päivi Peltokoski, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 040 578 6096

 

 

 

ETYJ
ulko- ja turvallisuuspolitiikka