Utrikesminister Stubb välkomnar valet av Janez Lenarčič till chef för OSSE:s människorättsorgan

Pressmeddelande 161/2008
15.5.2008

Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb välkomnade i dag valet av slovenske Janez Lenarčič till chef för OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter, ODIHR. Ministerrådet utnämnde Lenarčič på torsdagen för en treårsperiod.

Lenarčič tillträder posten den 1 juli. Han efterträder österrikaren Christian Strohal, som lett ODIHR i drygt fem år.

"Jag tackar Christian Strohal för hans starka insats i utvecklingen av ODIHR. Jag ser fram emot att samarbeta med Janez Lenarčič för att ytterligare stärka organisationens arbete för de mänskliga rättigheterna", sade Stubb.

Stubb tillade att ODIHR i och med valet av Lenarčič utan avbrott kan fortstätta med sitt viktiga arbete under en kompetent ledare.

Lenarčič föddes i Ljubljana i Slovenien år 1967, och han har en lång erfarenhet av OSSE-frågor. Han var Sloveniens OSSE-ambassadör 2003-2006, och då Slovenien var ordförande i OSSE 2005 ledde han det permanenta rådet som sammanträder i Wien. Rådet är organisationens centrala beslutsfattande organ.

Lenarčič har varit statssekreterare och utrikespolitisk rådgivare i den slovenska premiärministerns kansli och har tjänstgjort vid Sloveniens FN-representation i New York.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Janne Taalas, sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, tfn 040 728 4015, och utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 040 552 8200

 

 

ETYJ
ihmisoikeudet
ulko- ja turvallisuuspolitiikka