Utrikesminister Stubb stöder OSSE:s verksamhet för ökad tolerans

Pressmeddelande 128/2008
16.4.2008

Utrikesminister Alexander Stubb. Foto: OSSE/Mikhail Evstafiev Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb betonade att OSSE bygger på de grundläggande principerna jämlikhet och icke-diskriminering. Han uppmanade deltagarstaterna att utnyttja OSSE:s institutioner och mekanismer för att främja och skydda mänskliga rättigheter.

I fråga om filmen "Fitna", som nyligen lades ut på Internet, stöder Stubb fullt ut den nederländska regeringen som tar avstånd från filmen som likställer islam med våld. "Jag uppmuntrar OSSE:s deltagarstater att följa den nederländska regeringens och det nederländska samhällets exempel i behandlingen av frågan", sade Stubb.

Minister Stubb betonade att yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet, men att den ska utövas med respekt för religiös och annan övertygelse. Han betonade också vikten av interkulturell dialog och av medborgarorganisationers roll när det gäller att främja tolerans.

"OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter ODIHR, högkommissarien för nationella minoriteter, medierepresentanten och ordförandens tre särskilda representanter gör ett värdefullt arbete då de stöder OSSE:s deltagarstater i kampen mot alla former av intolerans och diskriminering. Den parlamentariska församlingen är också en viktig förbindelselänk till OSSE-ländernas nationella parlament när det gäller att främja tolerans", sade Stubb.

Minister Stubb är bekymrad över den ökade diskrimineringen och intoleransen i hela OSSE-regionen under de senaste åren. "Jag stöder OSSE:s verksamhet och internationellt samarbete för att främja tolerans. OSSE:s kommande möten om toleransfrågor i Wien i maj och i Helsingfors i juni ska utnyttjas till fullo", sade Stubb.

Närmare upplysningar: chefen för sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet, ambassadör Aleksi Härkönen, tfn 09 1605 5496, och utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 09 1605 5012

ETYJ
ihmisoikeudet
ulko- ja turvallisuuspolitiikka