Utrikesminister Stubb deltar i internationell Iraq Compact-konferens i Stockholm

Pressmeddelande 179/2008
27.5.2008

Utrikesminister Alexander Stubb deltar i den första översynskonferensen på hög nivå i den internationella Iraq Compact-processen i Stockholm torsdagen den 29 maj.

International Compact with Iraq är ett initiativ som den irakiska regeringen startat med stöd av FN. Irak har inom ramen för initiativet åtagit sig att genomföra omfattande politiska och ekonomiska reformer och reformer inom säkerhetssektorn, och världssamfundet har åtagit sig att stödja genomförandet av reformerna. Initiativet förbereddes under Finlands EU-ordförandeskap och inleddes i Egypten i maj 2007.

Sverige är värd för det femåriga initiativets första översynskonferens på ministernivå. Ordförande för mötet är Iraks premiärminister Nouri Al-Maliki och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Översynskonferensen utvärderar initiativet genom att bedöma hur den irakiska regeringens reformprogram framskrider och hur världssamfundet hållit sina löften om stöd. Avsikten är att uppmuntra den irakiska regeringen att arbeta aktivare i synnerhet för att främja nationellt samförstånd och mänskliga rättigheter.

Finland har sammanlagt understött Irak med mer än 20 miljoner euro sedan 2003. Beloppet innefattar huvudsakligen stöd till återuppbyggnad, humanitärt bistånd och olika civila krishanteringsprojekt via FN. Finland stöder starkt FN:s arbete i Irak och har bland annat finansierat FN:s säkerhetsarrangemang i landet.

Närmare upplysningar: utrikesministerns pressattaché Juha Kirstilä, tfn 09 1605 5012, utrikesministerns specialmedarbetare Jori Arvonen, tfn 09 1605 5016, och ambassadrådet Leena Pylvänäinen, enheten för Mellanöstern och Nordafrika, tfn 09 1605 6278

 

 

ulko- ja turvallisuuspolitiikka