Utrikesminister Stubb och tadzjikiska ledare enades om fortsättning för OSSE:s fältmission

Pressmeddelande 195/2008
3.6.2008

Utrikesminister Stubb träffade chefen för OSSE:s fältmission Vladimir Pryakhin i Dusjanbe. Foto: OSSE/Sonya Yee Ordföranden i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE, utrikesminister Alexander Stubb och tadzjikiska ledare enades om en fortsättning för OSSE:s fältmission i Tadzjikistan under utrikesministerns besök i Dusjanbe.

"Vi nådde enighet om ett fortsatt omfattande mandat för OSSE:s fältarbete i Tadzjikistan. Jag förordar gärna mandatet för deltagarstaterna så att OSSE kan fortsätta med sitt viktiga arbete till förmån för alla tadzjiker", sade Stubb.

Efter möten med president Emomali Rahmon och utrikesminister Hamrokhon Zarifi sade Stubb att han välkomnade Tadzjikistans strävan efter ett närmare samarbete med OSSE, också i initiativ för ökat samarbete med grannlandet Afghanistan.

"Tadzjikistan spelar i egenskap av deltagarstat i OSSE en central roll när det gäller att utveckla regionalt samarbete i Centralasien. Jag är övertygad om att vi ytterligare kommer att fördjupa dialogen som vi inledde i dag", sade Stubb. "Ett viktigt resultat av våra samtal är överenskommelsen att inrätta ett utbildningscentrum för gränsbevakningspersonal i Dusjanbe. Det kommer att gynna hela OSSE-regionen."

"Tadzjikistan spelar en viktig roll i OSSE:s strävan efter ökat samarbete med Afghanistan, och redan det arbete OSSE gör i dag i Tadzjikistan utgör en stark grund för framtida samarbete. I Tadzjikistan pågår för närvarande projekt som syftar till att förbättra gränssäkerhet och -förvaltning, där Finland är den största enskilda bidragsgivaren", tillade han.

Minister Stubb meddelade också att Finland lovat Tadzjikistan 345 000 euro till att förstöra små och lätta vapen och konventionell ammunition, och 120 000 euro till att inrätta ett kvinnohus.

Utrikesminister Stubb diskuterade dessutom verksamheten vid OSSE:s fältmission, som bland annat omfattar minröjning, vattenförsörjning, transport, handel, reformer inom polisväsendet, jämställdhet och pressfrihet.

"Vi diskuterade mänskliga rättigheter, rättsstaten och demokratin, som är centrala principer för OSSE. Jag lyfte bland annat fram Internationella Röda Korsets besök i fängelser samt barnarbete och pressfrihet", sade Stubb.

Under sitt dagsbesök i Dusjanbe träffade utrikesministern dessutom representanter för politiska partier, det civila samhället och det internationella samfundet i Tadzjikistan. "Många olika röster leder till en rikare debatt, och det var viktigt för mig i egenskap av OSSE-ordförande att få höra varierande åsikter", sade Stubb.

Under sin resa i Centralasien besöker minister Stubb också Uzbekistan och Turkmenistan.

Närmare upplysningar: chefen för sekretariatet för OSSE-ordförandeskapet Aleksi Härkönen, tfn 0400 330 406, och utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tfn 040 834 6758