Utrikesminister Kanerva fördömer användning av maktmedel i Armenien och efterlyser dialog

Pressmeddelande 67/2008
1.3.2008

Ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, utrikesminister Ilkka Kanerva, fördömde idag bruket av maktmedel vid den demonstration i Jerevan idag som förlöpte lugnt.

”Jag vädjar till myndigheterna att besinna sina åtgärder. Jag är bekymrad över att bruket av maktmedel har lett till att människor har skadats. Jag uppmanar myndigheterna att befria de anhållna och vädjar fortsättningsvis till regeringen och oppositionen att inleda en dialog” konstaterade han.

Vid sina möten med Armeniens myndigheter i Jerevan den 26 februari underströk utrikesminister Kanerva OSSE:s beredskap att bistå landet i dess strävanden efter att befästa demokrati och fästa uppmärksamhet vid de brister som OSSE och dess observatörer förde fram i samband med presidentvalen den 19 februari.

”OSSE anser att en dialog är central för att stabilitet ska uppnås. Vid denna kritiska tidpunkt i Armenien borde man göra allt som står i ens makt för att lindra den ansträngda situationen” sade Kanerva som tidigare under veckan besökte Georgien och Azerbajdzjan.

Närmare upplysningar: utrikesministerns tjänstemannasekreterare Mikko Hautala, tel. 040 834 6758, och utrikessekreterare Päivi Peltokoski, OSSE-ordförandesekretariatet, tel. 040 578 6096.

 

 

 

ulko- ja turvallisuuspolitiikka