Utrikesminister Tuomiojas uttalande med anledning av Estlands ambassadör Priit Kolbres bortgång

Pressmeddelande 197/2006
20.6.2006

Uppskakad mottog jag i går beskedet att ambassadör Priit Kolbre avlidit i en sjukdomsattack. Hans oväntade bortgång var en stor förlust för såväl ester som finländare. Estland förlorade en av sina mest erfarna diplomater, som var med och skapade en utrikesförvaltning och framför allt en framgångsrik utrikespolitik i ett land som återfått sin självständighet.

Kolbre var senare Estlands representant i Europeiska unionen i en tid då de avgörande förhandlingarna med de tio kandidatländerna fick ett lyckat slut. När Estland blev medlem i EU den 1 maj 2004 hade Priit Kolbre redan flyttat tillbaka till Tallinn och tagit sig an det krävande uppdraget som statssekreterare vid utrikesministeriet. Förra hösten utnämndes han till Estlands ambassadör i Finland, och det uppdraget innehade han endast i åtta månader.

Hans öde påminner om finländske Antti Satulis öde. Båda var sina respektive lands toppdiplomater, de var kolleger både som EU-ambassadörer i Bryssel och som statssekreterare vid sina ministerier. Båda gick mänskligt sett bort orimligt tidigt.

Med Priit Kolbres bortgång förlorade Finland en varm vän och en utmärkt representant för ett nära besläktat folk. Vi ber att få uttrycka vårt uppriktiga deltagande med hans anhöriga och med hela det estniska folket.