Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynens uttalande om virkestullar

Pressmeddelande 233/2008
26.6.2008

Rysslands minister för ekonomisk utveckling Elvira Nabiullina ringde mig i går kväll och meddelade att det inte är möjligt att genomföra vårt förslag till förtullningssystem för björkvirke baserat på virkets slutliga användning. Hon motiverade detta med att systemet också borde genomföras i exporten till Kina, vilket inte kunde övervakas i praktiken. Minister Nabiullina sade att lösningen måste nås genom WTO-förhandlingar.

Minister Nabiullinas meddelande är mycket beklagligt, och hennes motivering är inte begriplig. Systemet som bygger på slutanvändning kunde genomföras allmänt, men det kunde tillämpas efterhand som övervakningssystemet fungerar i enskilda länder.

En hållbar lösning på virkestullarna måste nås genom Rysslands WTO-förhandlingar. Sett från den finländska industrins synpunkt håller situationen dock på att bli totalt ohållbar. Eftersom det inte har varit möjligt att få sorteringen av björkvirke att fungera är industrin tvungen att betala exporttull för så gott som allt importvirke. Den stiger i början av nästa år till 50 euro per kubik.

Därför har utrikesministeriet beslutat att utreda om exporttullen som industrin betalar kunde återbäras med statliga medel. Återbäringen kunde gälla tullar som överskrider nivån i avtalet mellan EU och Ryssland från 2004. Ministeriet utreder dessutom om återbäringen av exporttullar kunde finansieras genom att ta i bruk en fordonsbaserad avgift i transitotrafiken genom Finland till Ryssland.

Arrangemanget vore befogat också eftersom transitotrafiken orsakar stat och kommuner avsevärda kostnader, som för närvarande inte täcks på något sätt.

Systemet med tullåterbäring och transitoavgifter kunde träda i kraft nästa höst. Om exporttullarna höjs i början av nästa år kunde transitoavgifterna höjas.

Närmare upplysningar: minister Väyrynens specialmedarbetare Ossi Martikainen, tfn 040 592 6769