Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen till möte i FN:s kommission för hållbar utveckling

Pressmeddelande 155/2008
12.5.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen deltar i ministersessionen i FN:s kommission för hållbar utveckling i New York den 14 maj och håller Finlands anförande vid mötet. I samband med mötet träffar minister Väyrynen också Nederländernas jordbruksminister Gerda Verburg, som är ordförande i kommissionen för hållbar utveckling år 2009.

Teman för FN:s kommission för hållbar utveckling 2008-2009 är jordbruk, landsbygdsutveckling, markanvändning, ökenspridning, torka och Afrika. Dessa teman har under de senaste månaderna blivit alltmer framträdande inom internationellt samarbete bland annat på grund av de höjda priserna på livsmedel och olja och det ökade intresset för biobränslen.

FN:s kommission för hållbar utveckling har mandat att ge alla regeringar politiskt bindande rekommendationer och att ge rekommendationer till andra aktörer såsom FN-organ. Kommissionen arbetar i tvåårscykler. År 2008 är det första året i den pågående tvåårscykeln. Syftet med mötet som avslutas fredagen den 16 maj är att behandla utvecklingen inom ovannämnda sektorer, att identifiera hinder för utveckling och att utbyta information om bästa praxis.

Närmare upplysningar: ministerns tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375, och ambassadrådet Jyrki Nissilä, tfn 040 740 9154

YK