Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen öppnade energi- och miljöforum i Costa Rica

Pressmeddelande 110/2008
3.4.2008

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen öppnade ett regionalt energipartnerskapsforum i Costa Rica den 2 april. Temat för forumet var framför allt möjligheten att utnyttja avfall som uppkommer som biprodukt av jordbruket som förnybar energi. Finland och sju centralamerikanska stater inledde partnerskapsprojektet vid mötet för hållbar utveckling i Johannesburg 2002. År 2007 gick Österrike och Dominikanska republiken med i partnerskapet.

Minister Väyrynen betonade vid forumets öppningsanförande vikten av en ekonomiskt, samhälleligt och miljömässigt hållbar utveckling. I synnerhet energieffektivitet och en ökad användning av förnybar energi spelar en stor roll i kampen mot klimatförändring. Väyrynen berömde de konkreta projekt, för närvarande redan 137 stycken, som inletts i Centralamerika inom ramen för partnerskapsprojektet. Projektet har också ökat integrationen och samarbetet mellan länderna i Centralamerika i energi- och miljöfrågor. Ministern konstaterade också att partnerskapsprojektet som inletts i Centralamerika är en god modell för samarbete i andra regioner. Motsvarande projekt planeras till exempel i Asien.

Minister Väyrynen reste till Costa Rica från Mexiko, som han besökte för att främja exporten. I resan deltog 30 företag särskilt från energi-, miljö- och IT-sektorn. I Mexiko träffade Väyrynen fem regeringsmedlemmar, bland annat utrikesminister Espinosa och ekonomiminister Sojo. Ministern reste vidare till Nicaragua onsdagen den 2 april. Besöket i Nicaragua fokuserar på biståndsfrågor. Väyrynen träffar bland annat president Ortega och utrikesminister Santos.

Närmare upplysningar: biträdande avdelningschef Päivi Luostarinen, tfn 040 703 2345, och tjänstemannasekreterare Päivi Nevala, tfn 040 753 4375

 

energia
kauppa
ympäristö