Finlands stöd för Afghanistans stabilisering

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 359/2007
20.12.2007

Vid republikens presidents och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskotts sammanträde fredagen den 21 december behandlades den övergripande redogörelsen över Finlands stöd till Afghanistans stabilisering. Man beslutade även om försvarsmaktens deltagande i kommande internationella krishanteringsövningar och tog del av utrikesministeriets Natoutredning.

Afghanistan behöver det internationella samfundets långsiktiga stöd. Finland deltar i Afghanistans stabilisering och i landets återuppbyggande genom militär och civil krishantering, utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Utgångspunkten är att stärka de afghanska myndigheternas egen funktionsförmåga och att främja Afghanistans nationella utveckling. Finland strävar för sin del också efter att intensifiera samarbetet mellan olika aktörer. Endast en övergripande utveckling skapar förutsättningar för att dra bort de internationella krishanteringstrupperna från Afghanistan.

En bättre samordning av den militära och civila krishanteringen än förut är en central angelägenhet för krishanteringen. I enlighet med den redogörelse som lämnades till riksdagen i november 2007 bereder sig Finland på att delta i ISAF:s operativa utbildnings- och samverkansgrupper (OMLT) som stöder den nationella afghanska armén. Dessutom utreder man möjligheterna till ett förstärkt deltagande i de regionala PRT-återuppbyggnadsgrupperna, som även inbegriper en eventuell alternering av ledningsansvaret för PRT. Man strävar också efter att stärka de civila insatserna inom PRT.

Finland stödjer också de afghanska säkerhetsmyndigheternas verksamhet med materiell hjälp och genom internationella fonder. I fråga om civil krishantering har man för avsikt att stärka deltagandet i EU:s polisinsats, som syftar till att stödja polisen och det straffrättsliga systemet i Afghanistan. Man deltar ytterligare i Afghanistans stabilisering genom att stödja utvecklandet av landets gränsbevakningskapacitet och utbildning i narkotikabekämpning genom OSSE och Nato-Rysslandsrådet. Som eventuella nya stödmål undersöker man möjligheten att inom ramen för den civila krishanteringen erbjuda utbildning för de afghanska myndigheterna, och att delta i utvecklandet av Afghanistans civila luftfart.

Finland fortsätter ett målmedvetet utvecklingssamarbete med Afghanistan. Ett centralt mål är att stödja alternativa näringar till narkotikaproduktionen och att stärka en god förvaltning. Finlands årliga stöd till Afghanistan uppgår till totalt cirka 10 miljoner euro. På basen av bedömningar om hjälpbehovet fortsätter man också det humanitära biståndet. Finland ökar stödet till minröjning. Finland stödjer också ISAF-fonden, som grundats för att hjälpa de civila offren.

Ytterligare information: statssekreterare Pertti Torstila, tfn (09) 1605 5011, och biträdande avdelningschef Anu Laamanen, tfn (09) 1605 5519, utrikesministeriet, samt överdirektör Pauli Järvenpää, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8140

Afghanistanredogörelsen (avautuu uuteen ikkunaan) (på finska)